Dodávky ropy ropovodem Družba do Česka nebudou obnoveny

Ropovod Družba

Ropovod Družba Zdroj: Reuters

Ropovod Družba
Ropovod Družba
Ropovod Družba
Ropovod Družba
Ropovod Družba
6
Fotogalerie

Dodávky ropy ropovodem Družba do České republiky jsou zatím stále přerušeny, informovala Barbora Putzová, mluvčí společnosti Mero, která je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu Družba a ropovodu IKL. Ruská společnost Transněfť přitom už obnovila dodávky ropy jižní větví ropovodu Družba, která vede na Slovensko, do Maďarska a do Česka. Obnovení dodávek potvrdilo Slovensko. Slovenský přepravce ropy Transpetrol napsal, že dodávky ropy ropovodem Družba do Česka obnoveny nebudou. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) uvedl, že výpadek dodávek přes ropovod Družba nijak neomezuje výkon českých rafinerií. Doplnil, že s Polskem hledá řešení, jak tok ropy do Česka obnovit.

O obnovení dodávek ropy společností Transněfť informovala s odvoláním na vedení ruského podniku agentura RIA. Jižní větev byla mimo provoz od minulého týdne, kdy Ukrajina tranzit zastavila. Transpetrol i bratislavská rafinerie Slovnaft potvrdily obnovení dodávek ropy ropovodem Družba na Slovensko.

Mluvčí bratislavské rafinerie Slovnaft Anton Molnár řekl, že dohodnuté řešení ohledně úhrady tranzitních poplatků za přepravu ropy přes Ukrajinu se týká obnovení dovozu na Slovensko a do Maďarska. Slovnaft patří do maďarské petrochemické skupiny MOL.

Ropa do Česka nepoteče

„Dodávka do ČR nebude obnovena,“ napsala ředitelka kanceláře šéfa Transpetrolu Linda Vaškovičová. 

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík řekl, že vinu za přerušení dodávek ropy nenese ani Rusko, ani Ukrajina. Problém podle něj nastal při zpracování platby v jedné bance v západní Evropě, a to kvůli protiruským sankcím zavedeným po invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Podle českého ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelay (za STAN) výpadek dodávek roky přes ropovod Družba nijak neomezuje výkon českých rafinerií. S Polskem hledá řešení jak obnovit tok ropy do Česka, které bude vhodné po právní i technické stránce. Polský Orlen vlastní společnost Unipetrol, která v ČR provozuje rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou.

„V případě nutnosti má stát také k dispozici strategické rezervy na téměř 90 dnů. Kromě toho bude v příštích měsících možné využít část volné kapacity ropovodu TAL, prostřednictvím kterého by bylo možné ropu do rafinerie v Litvínově během několika týdnů dopravit,“ napsal Síkela. Transalpinským ropovodem (TAL) je do České republiky přiváděna ropa z italského Terstu.

Sklad strategických zásob ropy, CTR Nelahozeves

Video placeholde
• Jan Stuchlík

Ukrajina tranzit ropy zastavila 4. srpna, protože nedostala z Ruska peníze za tranzit na měsíc srpen. Rusko peníze odeslalo, ale ještě v červenci se mu vrátily zpět. Tranzitní poplatek v zájmu obnovení dodávek ropy Ukrajině poslala slovenská rafinerie Slovnaft a její maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL.

V Česku ropu zpracovává společnost Unipetrol. „Rafinerie skupiny Orlen Unipetrol v Litvínově a Kralupech nad Vltavou mají zajištěnou surovou ropu pro svůj provoz. V současné době je produkce na plánované úrovni, a dochází tak k nepřetržitým dodávkám palivových produktů na český trh. Jak jsme již informovali dříve, skupina ORLEN v posledních letech úspěšně diverzifikovala své dodávky surové ropy a testovala využitelnost různých druhů surové ropy ve svých rafineriích. Máme rozsáhlou databázi dodavatelů z Evropy i mimo náš kontinent, se kterými jsme v posledních čtyřech letech navázali silné obchodní vztahy,“ řekl mluvčí Unipetrolu Michal Procházka.

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví - severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Tranzit ropy severní větví podle dřívějších informací pozastaven nebyl.

Rusko prostřednictvím jižní větve Družby obvykle dodává zhruba 250 tisíc barelů ropy denně. Hlavními odběrateli jsou česká společnost Unipetrol, kterou ovládá polská skupina PKN Orlen, a také MOL spolu se Slovnaftem.