Pivovar Libertas vyrostl na místě betonárky, patří mezi nejzajímavější novinky na trhu

Video placeholde

V Úvalech nedaleko Prahy zahájil v roce 2019 provoz nový řemeslný pivovar, který vznikl jako projekt několika lidí spojených láskou k pivu. Díky zkušenostem sládka Roberta Fraňka se nová značka zapsala mezi nejvýraznější novinky na pivním trhu. 

Pivovar Libertas vyrostl na místě bývalé úvalské betonárky, nemá tedy žádnou hlubokou várečnou tradici. Jeden z akcionářů, provozní ředitel Roman Martinák, v tom ale nevidí problém. Nový projekt sází na jednoduché hodnoty: dobře vystavěné portfolio pivních stylů, nápadité receptury a stoprocentní péči o pivo.

Z toho důvodu nenajdou zákazníci v Libertasu stálou kuchyni či kávovar. Všechno směřuje jen a pouze směrem k pivu a příjemnému sousedskému posezení na zahrádce i v nově vybudované hale, v níž je výčep spojený s varnou velkými okny. Na pozemku pivovaru občas „kotví“ food trucky, které doplňují nabídku kvalitních studených pochutin. 

O kvalitu piv v Libertasu pečuje zkušený matador, sládek Robert Franěk, který je hrdý na to, že každý brand, který budoval, má jasně danou filozofii a specifický přístup. Libertas tak nabízí zákazníkům několik „edic“. Základ portfolia tvoří znamenitě odladěná česká spodně kvašená piva ležáckého typu. Milovníky moderních craftových stylů potěší nabídka piv typu Ale, ale i stále populárnější kyselá piva Berliner Weisse. A stranou očí štamgastů už zraje chlouba pivovaru, „platinová edice“ silných svrchně kvašených piv, která leží v dubových sudech prémiových destilátů, kalvádosu, koňaku a whiskey. Na trh se tyto dezertní kousky dostanou na podzim. 

Na otázku, jak funguje akciový pivovar, odpovídá Roman Martinák jednoznačně: „Tady všechno klape, jak má.“ Pivní skaut jeho slova potvrzuje.