Jak vaří pivní nomád? Létající pivovary jsou zkratkou k vlastnímu pivu

Video placeholde

Malé pivovary zažívají v posledních dvou dekádách nebývalý boom. Nicméně začít vařit ve vlastním je stále obrovská investice. K vlastnímu pivu ale vede i kratší cesta – nomadic brewing neboli létající pivovar. Jak startuje svůj byznys takový český „pivní nomád“ zjišťoval Pivní skaut.

Pivní skaut se vydal do Prachatic, kde svojí pivovarskou kariéru rozjíždí Václav Strnad. Jak se z IT dostal k varně, co ho motivovalo zkusit podobný podnik, jak je létající pivovar složitý na rozjetí a kde se člověk v Česku nejlépe naučí pivovarskému řemeslu?

Hnutí „flying breweries“, které se těší stále větší oblibě, odstartoval kodaňský učitel Jeppe Jarnit-Bjergsø v roce 2010. Vedle práce provozoval pivní stánek a malou pivní distribuci. Zákazníkům nabízel i svoje doma vařené pivo. Poptávka byla velká a záhy přesáhla možnosti domácího pivovaru.

Když dostal objednávku na dvě stovky sudů, došlo mu, že hrnce už stačit nebudou. Dohodl se se skotským pivovarem BrewDog, který mu poskytl své kapacity a technologii. Pivo pak Jeppe prodal za jediný den a zjistil, že tenhle obchodní model má obrovský potenciál. Jeho značka Evil Twin tak odstartovala úspěšný trend.

V Česku již funguje řada létajících pivovarů, která využívá volnou kapacitu kamenných provozů. Mezi vyhlášené patří např. Falkon, Nomád, Crazy Clown, Černý potoka či Sibeeria.