Co vám (ne)uteklo: PPF mění ředitele, ČNB zvýšila sazby, hypotéky zvyšují úrok...

Video placeholde

Jiří Šmejc bude ředitelem PPF. Česká národní banka zvýšila základní úrokovou sazbu na 5,75 procenta. V pondělí vychází nový E15 magazín. Czechoslovak Group hodlá stavět nové továrny. Česko bude mít moře. Sazby půjček na bydlení překročily pětiprocentní hranici.

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu, nemáte čas vše přečíst? Právě pro vás jsme sestavili přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Finanční skupina PPF mění generálního ředitele

Dosavadního nejvyššího šéfa skupiny Ladislava Bartoníčka, který stál v čele PPF od smrti Petra Kellnera, nahrazuje podnikatel Jiří Šmejc. Ten zároveň získává opci na odkup desetiprocentního podílu ve skupině. Na strategii firmy bude mít vliv také Daniel Křetínský, který se stane členem poradního výboru Kellnerovy rodiny.

ČNB opět zvýšila sazby. Podle nové prognózy ekonomika šlápne na brzdu

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta. Důvodem zvyšování sazeb je nadále rostoucí inflace umocněná válkou na Ukrajině a snaha centrální banky tlumit inflační očekávání. Tématu se věnoval náš redaktor Jaroslav Krejčí a odkaz najdete dole v článku.

V pondělí vychází nový E15 magazín. Na titulní straně je tentokrát pražský developer Serge Bornštajn, který vtiskl novou tvář pražskému Karlínu a nyní se chystá změnit Holešovice. Nový E15 magazín, který se věnuje podobě Prahy budoucnosti, seženete v trafikách nebo na ikiosek.cz/e15magazin

Česko obnovuje přístup k moři. Chystá smlouvu pro nové území v Hamburku

Česko po sedmi letech spěje k dohodě, která bude znamenat překreslení pořádků narýsovaných po první světové válce. Ministerstvo dopravy připravuje směrnici pro výměnu území v hamburském přístavu, které si v roce 1929 pronajalo na 99 let. Pro tuzemský byznys to bude znamenat obnovení přístupu k moři.

Postavíme nové továrny a nabereme stovky lidí, říká finanční ředitel Strnadovy CSG

Skupina miliardáře Michala Strnada dodává už druhý měsíc těžkou vojenskou techniku, munici a další vojenský materiál na Ukrajinu. Finanční ředitel a místopředseda představenstva Czechoslovak Group David Chour očekává enormní poptávku po zbraních v celé Evropské unii. Například česká armáda chce urychleně doplnit počty obrněných vozidel Pandur a Titus za miliardy korun. „Vlády se budou tvrdě přetahovat o výrobní kapacity firem. Pokud se deset nebo patnáct zemí rozhodne nakoupit nové tanky nebo bojová vozidla pěchoty, je počet dodavatelů značně limitovaný,“ říká Chour v rozhovoru pro E15.

Dvakrát dražší než před rokem. Pětiprocentní úrok na hypotékách je minulostí a bude hůř

Hypoteční trh prošel neslavným psychologickým milníkem. Po více než dekádě totiž sazby půjček na bydlení překročily na počátku května pětiprocentní hranici. Zájemci o hypotéku se na bankovních přepážkách dokonce dočkají úroku 5,33 procenta. Půjčka na bydlení je tak více než dvakrát dražší než před rokem. Vypovídají o tom poslední statistiky Fincentrum Hypoindexu. Hraje se navíc o čas, kdo přijde později, zaplatí podstatně více. Do konce letošního roku mají průměrné sazby vystoupat i nad šest procent.