Postavíme nové továrny a nabereme stovky lidí, říká finanční ředitel Strnadovy CSG

Transportéry Pandur

Transportéry Pandur Zdroj: CZECHOSLOVAK GROUP

David Chour, místopředseda představenstva CSG
David Chour, místopředseda představenstva CSG
David Chour, místopředseda představenstva Czechoslovak Group
Vozidlo Titus
Munice
11
Fotogalerie

Skupina miliardáře Michala Strnada dodává už druhý měsíc těžkou vojenskou techniku, munici a další vojenský materiál na Ukrajinu. Finanční ředitel a místopředseda představenstva Czechoslovak Group David Chour očekává enormní poptávku po zbraních v celé Evropské unii. Například česká armáda chce urychleně doplnit počty obrněných vozidel Pandur a Titus za miliardy korun. „Vlády se budou tvrdě přetahovat o výrobní kapacity firem. Pokud se deset nebo patnáct zemí rozhodne nakoupit nové tanky nebo bojová vozidla pěchoty, je počet dodavatelů značně limitovaný,“ říká Chour.

Loni jste dosáhli nejlepšího hospodářského výsledku v historii firmy. Co k tomu nejvíce přispělo?

Způsobil to zejména prodej automobilové skupiny, do níž patří tři autosalony Hyundai, autosalon Mazda, autorizované servisy obou značek a autopůjčovna, společnosti Louda HC.

Loni v dubnu jste také prodali leteckou logistickou společnost Skyport americké investiční firmě Ventus LLC a singapurské společnosti Sky Logistica. Co bylo důvodem?

Podobně jako v případě autosalonů se jednalo o firmu, která nepatřila do klíčových oborů, ve kterých chceme dlouhodobě růst, a proto jsme ji prodali. Jednalo se, bez ohledu na výkyv jejích výsledků způsobený omezením civilního letectví během pandemie, o lukrativní společnost, o kterou se ucházelo několik zájemců. Nejlepší nabídku nám dalo americko-singapurské konsorcium.  

Co vaše společnost Slovak Training Academy, která se na Slovensku věnovala výcviku afghánských vrtulníkových pilotů a mechaniků?

Po převzetí vlády v Afghánistánu Tálibánem tento projekt, který během několika let zajistil výcvik stovek afghánských pilotů i členů pozemního personálu, skončil. Samozřejmě i to se podepsalo do loňských tržeb. Fungování firmy jsme utlumili a nyní pro ni hledáme nové projekty.

Ovlivnila loňské výsledky inflace a pandemie covidu?

Růst cen energií a materiálů, a to především železa, s nímž jako strojírenská skupina nejvíce pracujeme, představoval zvýšené náklady za desítky milionů korun. Do zisku a tržeb se promítl i covid. Protipandemická opatření v některých společnostech CSG omezily dokončení zakázek za stovky milionů korun. Máme například problém cestovat do Číny, kam dodáváme radarové systémy. Překážky jsou i v Indii.  

Vrací se situace k normálu?

Až na Čínu se situace stabilizuje, většina zemí se naučila s covidem žít. Více nás trápí rostoucí inflace. Zavádíme úsporná opatření a rozšiřujeme síť dodavatelů, abychom měli v případě výpadku vždy náhradu. Žádný zásadní výpadek jsme dosud neměli. Protahují se ale dodávky čipů, které potřebujeme do vozidel Tatra, a některých dalších elektronických součástek. Vlivy inflace musíme tlumit zvyšováním cen našim zákazníkům. Dělají to všechny subjekty na trhu. 

Covidovou krizi vystřídala válka na Ukrajině. Jaké zbraně přesně dodáváte na Ukrajinu?

Veřejně se hlásíme k dodávkám zbraní, munice a ostatního vybavení prostřednictvím různých institucí na Ukrajinu. Společnosti CSG mají unikátní schopnost dodávat, servisovat a vylepšovat techniku východního původu. Tyto zbraně, které ukrajinští vojáci umějí obsluhovat, v arzenálech západních zemí nejsou. Důležitou část našich dodávek nyní tvoří munice. Tu jsme měli částečně na skladech, ale podstatnou část jejích dodávek od zahájení ruské invaze nakupujeme.

Odrazí se válka na výkonech CSG?

Současná situace povede k vyzbrojování armád, k rychlejší výměně zastaralé vojenské techniky minimálně v Evropské unii. Je to zřejmé i z prohlášení české vlády, která zvýšila výdaje na obranu o 48 miliard korun. Armády jsou podinvestované, v poslední době se média věnují například tristní situaci v německém Bundeswehru. I jiné země příliš šetřily na servisu, náhradních dílech a na nových zbraňových systémech. Tento jev je patrný téměř v celé Evropě. Dosavadní přístup vlád se ale výrazně změní. Urychlí zvyšování rozpočtů na obranu na úroveň dvou procent HDP, kterou doporučuje NATO, a některé tento limit dokonce překročí. Předpokládám, že z tohoto trendu budou plynout zakázky i pro CSG.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!