Co vám (ne)uteklo: Úroková sazba sedm procent, Kiwi nabírá miliardy, ceny elektřiny dál porostou

Video placeholde

ČNB zvýšila úrokovou sazbu na sedm procent. Kdo je kdo v korupční kauze Dozimetr. Ceny elektřiny stoupnou meziročně o 86 procent. Novým Metrostavem se může stát Subterra. Kiwi FlexDog nabírají novou investici.

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu? Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

ČNB zvýšila úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu. Je nejvyšší od roku 1999

Bankovní rada České národní banky v týdnu zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na sedm procent. Důvodem je vývoj inflace a rostoucí inflační očekávaní. Takto vysoko byla základní úroková sazba naposledy v roce 1999. 

Hlubuček a Redl v tom nejsou sami. Kdo je kdo v korupční kauze Dozimetr

Do jedné z největších korupčních kauz posledních let jsou zapleteni nejen politici hnutí STAN, ale i TOP 09. Kompromitují je především kontakty s hlavou údajné organizované zločinecké skupiny, zlínským podnikatelem a sponzorem STAN Michalem Redlem. Skupina podle policie manipulovala s veřejnými zakázkami zejména v pražském dopravním podniku. Hlavní spojkou Redla v politické sféře měl být podle detektivů dnes již bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).

Ceny elektřiny stoupnou meziročně o 86 procent, říká neveřejná vládní analýza

Vláda už teď ví, že největším tématem podzimu budou ceny energií. S náklady na energie budou mít problémy i domácnosti s běžnými příjmy. To dokazuje vládní analýza o vývoji cen energií, kterou si nechal vypracovat ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) ve spolupráci s Energetickým regulačním úřadem. Zpráva, kterou má deník E15 k dispozici, odhaduje zvýšení cen o desítky procent.

Metrostav může jet směle dál. Rozhodnutí soudu další dceřiné firmy nejspíš neovlivní

Metrostav a Metrostav Infrastructure se nesmí v následujících třech letech účastnit soutěží o veřejné zakázky. Dál se o ně ale můžou s největší pravděpodobností ucházet další dceřiné firmy Metrostavu, na které se rozhodnutí soudu nevztahuje. Ty pak mohou podle standardní smlouvy obě odsouzené firmy použít jako své subdodavatele. Novým Metrostavem se tak může stát Subterra.

Kiwi.com nabírá 2,5 miliardy na další rozvoj. Neznámý investor koupil její dluhopisy

Kiwi.com po dlouhé době získává novou investici, konkrétně 2,5 miliardy korun od neznámého investora. Peníze chce brněnská firma využít na další růst a zvýšení podílu na cestovatelském trhu, který se po pandemii opět probouzí a roste na něm poptávka.