Hlubuček a Redl v tom nejsou sami. Kdo je kdo v korupční kauze Dozimetr

Kdo je kdo v korupční kauze Dozimetr

Kdo je kdo v korupční kauze Dozimetr Zdroj: E15.cz

Kdo je kdo v korupční kauze Dozimetr
Policisté odvádějí lobbistu Michala Redla u soudu, který rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v pražském dopravním podniku, 17. června 2022, Praha.
Policisté odvádějí lobbistu Michala Redla u soudu, který rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v pražském dopravním podniku, 17. června 2022, Praha.
Michala Redla přivádějí k Obvodnímu soudu pro Prahu 9. (17. června 2022)
Obvodní soud pro Prahu 9 rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v DPP. (17. června 2022)
10
Fotogalerie

Do jedné z největších korupčních kauz posledních let jsou zapleteni nejen politici hnutí STAN, ale i TOP 09. Kompromitují je především kontakty s hlavou údajné organizované zločinecké skupiny, zlínským podnikatelem a sponzorem STAN Michalem Redlem. Skupina podle policie manipulovala s veřejnými zakázkami zejména v pražském dopravním podniku. Hlavní spojkou Redla v politické sféře měl být podle detektivů dnes již bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).

Infografika >>>

Michal Redl

Podnikatel a lobbista, který se podle policie podílel na organizaci podvodů a rozdělování peněz. V minulosti byl spolupracovníkem Radovana Krejčíře, který nyní sedí ve vězení v Jihoafrické republice. Redl se vězení vyhnul z důvodu nesvéprávnosti – předložil lékařský posudek, který uváděl, že je mentálně nemocný. V okolí STAN se pohybuje již od počátku, hnutí pomáhal svými sponzorskými dary prosadit se v celostátní politice. Je považován za jednu z hlavních osobností kauzy – údajně měl rozdělovat úplatky, byl obviněn a hrozí mu až deset let vězení.

Petr Hlubuček

Podle policie byl bývalý náměstek pražského primátora a šéf pražské buňky STAN jedním ze zakládajících členů organizované zločinecké skupiny. V pražském dopravním podniku (DPP) byl členem dozorčí rady. Ve STAN je od roku 2016. Působil na pozici starosty pražských Lysolají. Spekulace o jeho vyšetřování se šířily již od února. Byl obviněn a rezignoval na své funkce.

Pavel Kos

Podnikatel byl v minulosti souzen za daňové podvody. Má vazby na Michala Redla a byl podle detektivů dalším účastníkem v rozdělování financí z úplatků. Je považován za jednoho z hlavních iniciátorů podvodů. V DPP postupně s dalšími obsazoval důležitá místa, a to mu umožňovalo ovlivňovat výběr zakázek. Byl obviněn.

Matej Augustín

Bývalý ekonomický ředitel a člen předsedstavenstva DPP se podílel na manipulaci zakázek a úplatků. V době razie pobýval na Slovensku, proto zatím není obviněn. Do své funkce byl dosazen Petrem Hlubučkem, avšak zastával post vyčleněný TOP 09. I jemu hrozí až deset let ve vězení. Je znám svými vazbami na bývalého premiéra Slovenska Roberta Fica ze strany Smer. Dříve působil ve vedení železniční společnosti Cargo Slovakia.

Pavel Dovhomilja

Lobbista a podnikatel v IT, který řešil zakázky dopravního podniku a VZP. Právě zakázky pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu jsou dalším důvodem, proč se o něj policie zajímá. Má vazby na Petra Hlubučka. Během zásahu přebýval v Chorvatsku, proto zatím nebyl obviněn. V minulosti byl spojen s ODS a TOP 09.

Luděk Šteffel

Měl zasahovat do některých zakázek za účelem získání provize. Do své funkce byl dle policie dosazen Matějem Augustínem na základě domluvy Redla a Kose. Působil ve vedení informačních technologií dopravního podniku. Údajně měl smlouvu s ministerstvem školství, ovšem ministr Gazdík se k situaci vyjadřuje tak, že jej nezná. Po sdělení obvinění Šteffela došlo k ukončení smlouvy.

Maroš Jančovič

Podnikatel v IT měl podle policie pravidelně zasílat organizované skupině úplatky za to, že získal v DPP zakázky. Pochází ze Slovenska. Působí jako generální ředitel firmy Uniprog Solutions. Je obviněný.

Dalibor Kučera

Působil jako vedoucí právního odboru DPP. Podle policie se snažil o úpravu systému vymáhání dluhů tak, aby získal peníze stranou pro členy skupiny. Je obviněný.

Martin Vejsada

Působil ve vedení technické správy objektů dopravního podniku. Měl informovat skupinu ohledně možností, jak zmanipulovat zakázky dopravního podniku. Je obviněný.

Zakaría Nemrah

Podnikatel podílející se podle policie na rozdělování financí z úplatku. Do této skupiny jej měl přivést Michal Redl.

Profil předsedy STAN Víta Rakušana:

Video placeholde
Vít Rakušan (STAN) • Videohub E15

Ivo Pitrman

Osobní řidič Michala Redla. Podle policie sloužil jako poslíček a ochránce skupiny. Zajišťoval také pravidelné prohlídky bytů a aut proti policejním odposlechům. Je obviněný.

Petr Adam

Podle policie nabídl finance Michalu Zděnkovi za zmanipulování zakázek ohledně kamerového systému do metra. Zastupoval firmu Komo-Com. Úplatek měl nabídnout společně s Jindřichem Špringlem. Policie jej obvinila. Adam byl několik dní poté nalezen mrtvý.

Jindřich Špringl

Podnikatel, který podle policie také ovlivňoval zakázky podniku. Společně s Petrem Adamem se snažil o ovlivnění Michala Zděnka v kavárně obchodního centra Arkády na pražské Pankáci. Je obviněný.

Michal Zděnek

Do dozorčí rady dopravního podniku byl nominován za Prahu sobě. Celé poslední dva roky spolupracoval s policií. Čelil snahám o zmanipulování a podplacení ze strany Petra Adama a Jindřicha Špringla. Je předsedou představenstva Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou.

Adam Scheinherr

Politik zvolený za Prahu sobě podal před dvěma lety trestní oznámení kvůli údajné snaze Hlubučka a Augustína manipulovat vznik společného podniku pro revitalizaci stanice metra Nádraží Holešovice.

Roman Knap

Generální ředitel České pošty se nedlouho po loňských sněmovních volbách sešel s Michalem Redlem. Schůzka měla podle něj sloužit k informování o novém přenastavení „špagátů moci“. Ve své funkci skončí po dohodě s ministrem vnitra Vítem Rakušanem v září.

Stanislav Polčák

Europoslanec, bývalý místopředseda STAN. Na tuto pozici rezignoval po údajné informaci o prosazení zákona ohledně odškodnění pro obce za výbuch muničních skladů ve Vrběticích, ze kterého měl profitovat. Michal Redl je jeho dlouholetým blízkým přítelem – Polčák kvůli tomu pozastavil své členství v hnutí STAN.

Petr Gazdík

Od prosince 2021 ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Do roku 2019 působil jako předseda STAN. Z důvodu schůzek s Michalem Redlem k 30. září složí svůj mandát ministra. Od roku 2010 působí jako poslanec v Poslanecké sněmovně ČR, kde setrvá i nadále.

Jiří Fremr

Bývalý šéf Mladých konzervativců z Plzně, exčlen ODS a nyní člen TOP 09 se podle policie scházel s Redlem. Měl být údajným prostředníkem seznámení Redla a Hlubučka. Byl již dvakrát odsouzen, jednou za napadení, podruhé za křivé obvinění. Je poradcem Jiřího Pospíšila.

Marek Doležal

Místostarosta Prahy 9 za TOP 09 je zachycen v policejním usnesení o zahájení trestního stíhání. Měl se sejít s Pavlem Dovhomiljou. Rezignoval na post v dozorčí radě DPP.

Jiří Pospíšil

Předseda pražské TOP 09, poslanec Evropského parlamentu a bývalý ministr spravedlnosti. Přivedl si Jiřího Fremra jako svého poradce z Plzně do Prahy a na některých jednáních se jím nechal zastupovat. Snažil se Fremra neúspěšně prosadit do orgánu pražského dopravního podniku. Jeho pražská TOP 09 odmítla odvolání Mateje Augustína z pozice v představenstvu DPP. Podle Hlubučka byl společně s Fremrem u seznámení Redla právě s Hlubučkem.

Přehledná infografika: