Firmy aktivují inflační doložky. TikTok je bezpečnostní hrozba. Gigafactory se odkládá

Video placeholde
  • Podniky v Česku aktivují inflační doložky. Přichází zdražování
  • Středeční půlnocí skončil mandát Miloši Zemanovi. Do úřadu nastoupil Petr Pavel

  • Čeští kyberkontroloři označili TikTok za bezpečnostní hrozbu
  • Vyhlásíme soutěže na ředitele městských firem, říká v rozhovoru primátor Svoboda
  • Gigafactory v Česku se odkládá. Volkswagen dá přednost stavbě závodu v USA

Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v E15 psali.

Zdražovat služby bude i T-Mobile. Podniky v Česku aktivují inflační doložky

Firmy začínají bojovat proti vysoké inflaci a související energetické krizi také uplatňováním takzvaných inflačních doložek. Ty jim umožňují zdražit služby a přenést rostoucí náklady za energie a jiné položky na zákazníky či odběratele. Podle některých ekonomů však tato praxe může způsobit, že míra inflace, a tím pádem i úrokové sazby zůstanou na vysokých hodnotách po delší dobu. V nejbližší době pocítí zdražení služeb klienti českých mobilních operátorů.

Zemanovo odcházení: Končí éra zneužívání moci a chyb v diplomacii

Po deseti letech skončil mandát třetímu českému prezidentovi. A tím také celá politická karié­ra jedné z nejdůležitějších postav posledních třiceti let. I proto Miloš Zeman zůstane ikonou, ale také symbolem plným paradoxů.

Je to po dvaceti letech úleva, říkají příznivci Petra Pavla, kteří se přišli podívat na inauguraci

Česká republika má nového prezidenta. Při slavnostní inauguraci složil Petr Pavel ve čtvrtek odpoledne prezidentský slib a ujal se úřadu. Ve svém prvním projevu přislíbil občanům, že bude pracovat zejména v podhradí. Dlouho plánovaná inaugurace proběhla v klidné atmosféře, v přímém kontrastu s posledními týdny prezidentské kampaně, které v lednu završil Pavel vítězstvím nad svým protivníkem Andrejem Babišem.

Stop TikToku. Čeští kyberkontroloři označili čínskou aplikaci za bezpečnostní hrozbu

Nejprve s tím přišly Spojené státy, posléze se přidala Evropská unie. TikTok teď dostal nálepku bezpečnostní hrozby také od tuzemského Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) sídlícího v Brně. Čínskou sociální síť by podle doporučení úřadu neměli využívat lidé na služebních a osobních zařízeních, která slouží k pracovním účelům a mají přístup ke kritické infrastruktuře státu.

Vyhlásíme soutěže na ředitele městských firem. První bude dopravní podnik, říká Svoboda

První týden svého mandátu strávil staronový pražský primátor Bohuslav Svoboda ve sněmovně plněním poslaneckých povinností. Přesto je přesvědčen, že Prahu povede bez nesnází, naopak chce svou pozici využít i při jednání s ministerstvy. „Je důležité být nejen na magistrátu, ale i v Poslanecké sněmovně. Musíte mít možnost s těmi lidmi komunikovat, chodit do výborů, přesvědčovat poslance,“ říká Svoboda.

Gigafactory v Česku se odkládá. Volkswagen dá před východní Evropou přednost stavbě závodu v USA

Tak zněl středeční titulek ekonomického deníku Financial Times. Koncern Volkswagen totiž pozastavuje svoje plány na výstavbu továrny na baterie ve východní Evropě. Mezi zvažované země přitom patřilo i Česko. Namísto toho se soustředí na výstavbu obdobného závodu v USA, kde by mohl dosáhnout na vládní pobídky v hodnotě v přepočtu kolem deseti miliard eur. Ministerstvo průmyslu a obchodu a Škoda Auto tyto informace odmítly. Podle odborníků je však tvrdou realitou, že Spojené státy představují pro výstavbu podobných projektů mnohem atraktivnější lokalitu než Evropa.