Jiří Pospíšil: Nechci mluvit o úspěchu, ale TOP 09 se stabilizovala

Předseda TOP 09 a kandidát na primátora Jiří Pospíšil

Předseda TOP 09 a kandidát na primátora Jiří Pospíšil Zdroj: ČTK

Podle europoslance, šéfa TOP 09 a kandidáta na pražského primátora Jiřího Pospíšila se
potvrzuje, že spolupráci se Starosty, která se podle něj rozpadla kvůli osobním animozitám, má smysl obnovit.

Průběžné výsledky přinejmenším z Prahy pro TOP 09 vypadají dobře. Je to pro vás důkaz, že spolupráce s hnutím STAN by měla smysl i na dalších úrovních?

Já jsem o tom přesvědčen. Jasně jsem řekl ještě předtím, než první výsledky vyšly, že realisticky očekávám pro Prahu výsledek 12 až 15 procent. Je-li to nad 15 procenty, pak to považuju za relativní úspěch. Absolutním úspěchem by bylo vítězství. Ale vypadá to na solidní výsledek a potvrzuje se jedna věc – že strana, která se v posledním roce v průzkumech pohybovala mezi třemi a pěti procenty, dokáže v hlavním městě udržet svou pozici.

A že spolupráce s hnutím STAN přináší voliče, má to synergický efekt. Když kdysi Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg spolu s panem (předsedou STAN Petrem, pozn. red.) Gazdíkem vymysleli projekt TOP 09 a Starostové, zjevně to mělo logiku. Pak se v zásadě kvůli osobním animozitám ta spolupráce rozpadla. Mým cílem je ji dát znovu dohromady.

Půjde TOP 09 do evropských voleb příští rok v květnu na společné kandidátce s hnutím STAN?

Já na tom pracuji. Bavíme se o tom s kolegy se STAN. Zatímco v komunálních volbách je logicky mnohem silnější STAN, protože jsme relativně malá strana, tak v evropských volbách je naše pozice dominantnější, protože jsme jediná jasně proevropská středopravicová strana. A já uvítám, když Starostové půjdou s námi. Bavíme se o tom, nic není domluveno, ale ty úvahy jdou stejným směrem.

Do kdy chcete mít koalici upečenou?

My teď vyřešíme Prahu. Pak se začneme hned bavit o druhém kole senátních voleb a případné podpoře kandidátů do Senátu. Hned poté se budeme bavit, zda půjdeme společně do evropských voleb a myslím, že do konce roku by ten projekt měl být asi potvrzený.

Když vynecháme Prahu a podíváme se do jednotlivých měst, máte pocit, že TOP 09 je na cestě k nějakému úspěchu?

Já to vidím tak, že jsme se stabilizovali. Tam, kde máme komunální politiky, starosty a místostarosty, tak tam jsme dosáhli dvouciferných výsledků. Bohužel těch politiků není příliš. TOP 09 je relativně malá strana a to pak v těch součtech to nevypadá moc dobře. Ale máme místostarostu v Příbrami, tam máme dvouciferný výsledek. Máme starostu Moravského Krumlova, ten má kolem 30 procent. A tak dále. Ti lidé, kteří za nás byli v uvolněných funkcích, uspěli. To je důležitý signál. Dlouhodobě máme problémy v Brně, tam jsme dopadli špatně. Ale i v dobách největší síly měla TOP 09 v Brně šest procent. Měli jsme tam ne úplně výrazného náměstka, který se nakonec ještě s tou místní organizací rozešel, na poslední chvíli se tam měnil lídr.

Pospíšil chce posílat i učně na zkušenou do EU. Proč lídr TOP 09 nepodpořil umělce? Více zde >>>

Teď jsme tam pod pěti procenty. Ale třeba v Plzni zase máme velmi podobný výsledek, byť jednociferný, jako před čtyřmi lety. Strana je stabilizovaná a dál neklesá. Je to dobrá výchozí pozice pro další volby. Nemůžu očekávat, že strana, která měla během roku v průzkumech kolem tří až pěti procent, najednou dosáhne nějakého absolutního úspěchu. Ale pád se zastavil. A postoupil jeden náš kandidát do senátu. Ve chvíli, kdy obhajujeme nula křesel, je to lepší než nic. Považuju to za poměrně solidní výsledek. Nechci mluvit o úspěchu, to by vypadalo nevěrohodně. Ale mohlo to dopadnout hůře a nám to umožňuje další realistický odhad, jak do budoucna posilovat spolupráci středopravicových proevropských stran.

Vypadá to na poměrně velké oslabení tradičních levicových stran. Nahrazuje hnutí ANO českou levici?

Hnutí ANO dneska opravdu oslovuje levicového voliče, ANO je stranou, která sbírá levicové hlasy, dělá levicovou politiku. Jízdné zdarma a další věci, typická agenda sociálních demokratů, je dnes v rukou hnutí ANO. Může se stát, že na politické scéně bude hnutí ANO a proti němu středopravicové strany, třeba v nějaké koalici, a ODS. Tradiční levicové strany mohou být hnutím ANO úplně vytlačeny.