Politolog Kopeček: U ČSSD bych nemluvil o kolapsu, naprostá katastrofa to na rozdíl od KSČM není

Doc. Lubomír Kopeček, politolog Masarykovy univerzity v Brně

Doc. Lubomír Kopeček, politolog Masarykovy univerzity v Brně Zdroj: archiv Blesku

Jaké politické trendy zvýraznily komunální a senátní volby? Posun ANO doleva za současného úpadku zavedených levicových stran, návrat ODS na výsluní a zejména expanze občanských nebo nezavislých kandidátek. Ta podle politologa Lubomíra Kopečka představuje zřejmě nejdůležitější politické tendence posledních let.

Podle Kopečka je zjevné, že se komunální politická sféra vyprazdňuje a ubývá v ní politických stran, a to hlavně v menších obcích. I když nejen tam. „Letošní volby opět ukazují, že kandidátky nezávislých jsou úspěšné také v čím dál větších městech.“ Politolog spolu s tím zmiňuje nejen hnutí 'Praha sobě', ale také úspěch nezávislých kandidátek v Břeclavi, Kladně, Třebíči a dalších městech. Podle Kopečka jde o dlouhodobý trend, který letošní volby jenom potvrdily. A co je podle něj hlavní: nikterak ho nezvrátil ani vstup nových subjektů na politickou scénu.

„ANO zůstalo omezené v zásadě na okresní a krajská města, do menších obcí se rozhodlo pronikat jen zřídka,“ zdůrazňuje Kopeček s tím, že Babišovo hnutí zhruba potvrdilo výsledek předchozích komunálních voleb, byť to ve veřejném vnímání umenšuje Praha. „Poměrně důležité ale bude, zda se prolomí relativně malá úspěšnost ANO při skládání koalic. V některých krajských a řadě okresních měst se po minulých volbách navzdory vítězství ocitlo v opozici. Velká otázka je, zda to teď dopadne jinak,“ uvažuje politolog.

Především propad tradiční levice poutal o víkendu pozornost většiny politických pozorovatelů. ČSSD a KSČM v mnoha městech jen těsně překročily pětiprocentní hranici nutnou pro zisk mandátů, někde se jim ale ani to nepodařilo. Trpkou porážku zažily konkrétně třeba v Praze. Podle Kopečka jde o odraz dlouhodobějšího trendu, který se projevil už v loňských sněmovních sněmovních volbách. „Nicméně bych rozlišoval: u ČSSD bych nemluvil o kolapsu, naprostá katastrofa to na rozdíl od KSČM není,“ upozorňuje politolog v rozhovoru pro INFO.CZ.

Zdůrazňuje přitom, že sociální demokraté ztratili sice asi polovinu mandátů oproti předchozím komunálním volbám, avšak v řadě velkých měst si pořád ještě udrželi zastoupení. Navíc volby ukázaly, že existuje nemalé množství „protitrendových“ výjimek. Kopeček hovoří hlavně o výsledcích na Moravě. „Zde ČSSD v některých městech relativně uspěla, zmínit mohu Karvinou, Bohumín nebo Vyškov a další města. Také při pohledu do městských částí například Brna zjistíme, že existují případy (Slatina, Řečkovice atd.), kde sociální demokracie dokázala volby vyhrát.“ 

Podle Kopečka to zjevně souvisí s fenoménem místního populárního starosty. Sociální demokraté podle něj navíc mají šanci na dva až tři senátory po druhém kole v sobotu. „Takže ani tady nebude ČSSD na nule. Nejen proto bych v jistém ohledu přece jen v propadu ČSSD a KSČM rozlišoval. Navíc ČSSD bude mnohem častěji zahrnuta do různých povolebních koalic, což jí poskytne určité zastoupení v exekutivě obcí. U KSČM to bude hlavně u větších měst, kde zůstala přítomná, jen výjimečné. KSČM tak vychází z těchto voleb viditelně hůř, než ČSSD,“ uvažuje politolog.

Celý text čtěte na Info.cz.