V Praze se rodí nová koalice, ODS se snaží dostat do hry

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: Michael Tomeš

O spolupráci jednají Piráti, Spojené síly pro Prahu - tedy TOP 09 a STAN - a Praha sobě. ČSSD zaznamenala historický propadák, skončila pod pětiprocentní hranicí za SPD a komunisty.

Pražský lídr ODS Bohuslav Svoboda možná začíná litovat svých výroků, že na primátorském řetězu až tolik nelpí. Přestože občanští demokraté po dvanácti letech znovu zvítězili v hlavním městě, mohou skončit v opozici.

Do vedení magistrátu se zřejmě nedostane ANO, které se umístilo až na páté příčce, byť v závěsu za ostatními. Výsledky zklamaly šéfa hnutí a premiéra Andreje Babiše, pro něhož byl úspěch v Praze, kterou před čtyřmi lety ovládl, prioritou. ODS ani ANO se však do opozice nechce, snaží se dostat do hry.

Druzí Piráti a třetí Praha sobě Jana Čižinského upřednostňují dohodu se Spojenými silami pro Prahu, tedy dvojblokem TOP 09 a STAN podporovaným lidovci a dalšími dvěma formacemi.

Tato uskupení by měla hlasů dostatek, dohromady 39 v 65tičlenném zastupitelstvu.

„Podařilo se nám splnit základní cíl zabránit předdomluvené koalici ODS a ANO. Pro naše programové priority nám jako nejlogičtější partner momentálně vychází Praha sobě a Spojené síly pro Prahu,“ řekl kandidát Pirátů na primátora Zdeněk Hřib a potvrdil, že chce získat post v čele města. Dodal nicméně, že bude jednat s dalšími stranami včetně ANO.

Čižinský by nejraději spolupracoval se STAN a Piráty. „Matematicky může vzniknout koalice, která skutečně změní Prahu k lepšímu. To znamená koalice, kde nebude ANO ani ODS,“ řekl.

Čižinský dodal, že odmítl nabídky předsedy pražské ODS Tomáše Portlíka i lídra ANO Petra Stuchlíka k rozhovorům. „Pan Stuchlík nabízel i neformální jednání, odmítl jsem i to,“ podotkl.

Občanští demokraté však nemíní vyklidit pole. Podle informací E15 na jednáních, která běží už od soboty, argumentují mimo jiné tím, že svazek vytvořený šéfem TOP 09 Jiřím Pospíšilem je vlastně pětikoalicí. „Vládnutí s nimi může být stejně problematické jako to současné s Trojkoalicí, na níž si ANO a ČSSD vylámaly zuby,“ uvedl nejmenovaný politik.

Ačkoliv je Pospíšilovi ideově nejbližší Čižinský, jednat chce i s ODS. A možné rozbroje ve Spojených silách pro Prahu rozhodně odmítl. „Jsme dvoukoalice. Tým našich zastupitelů vidím jako výrazně homogenní a funkční,“ uvedl s tím, že například šéf partnerské Liberální ekologické strany Martin Bursík nebyl ani na kandidátce a svazek jen ideově podporuje.

S opoziční rolí se nehodlá smířit ani ANO. "Jsme pátí, ale výsledky jsou velmi vyrovnané. vítěz má čtrnáct mandátů, my dvanáct. Rozdíl dvou lidí nemusí nic znamenat," míní Stuchlík.

Poprvé od roku 1990 neusednou v pražském zastupitelstvu sociální demokraté a komunisté. Zvlášť pro oranžové byly volby propadákem, na chod města včetně jeho firem měli vždy vliv. A to i po roce 2006, kdy ODS získala rekordních 55 procent hlasů.