Spolu chce získat v Praze přes třicet procent. Kandidát na primátora bude z ODS

Do komunálních voleb v Praze půjdou ODS, TOP 09 a KDU-ČSL společně v rámci koalice Spolu

Do komunálních voleb v Praze půjdou ODS, TOP 09 a KDU-ČSL společně v rámci koalice Spolu Zdroj: ODS

Magistrát hlavního města Prahy
2
Fotogalerie

V zákulisí pražské politiky se už zkraje roku rozhořel boj o příštího pražského primátora. Ve výhodné pozici se ocitla TOP 09, která se v posledních komunálních volbách dostala do rady hlavního města v koalici se STAN a KDU-ČSL. Několikatýdenní snahy Starostů znovu se domluvit ale nevyšly a koaliční partneři dali přednost nabídce opoziční ODS na vytvoření pražské podoby Spolu. Trojice stran podepsala v úterý memorandum o spolupráci, koaliční smlouvu chce sestavit do konce března.

„Když jsme viděli fenomenální úspěch koalice Spolu ve sněmovních volbách, kde jsme dosáhli 40 procent, dali jsme si závazek, že takovou koalici zkusíme vytvořit i pro letošní komunální volby,“ řekl poslanec a předseda pražské ODS Marek Benda, který věří, že uskupení volby vyhraje. „Jakýkoli výsledek nad třicet procent by byl úspěch,“ řekl Benda. Občanští demokraté zároveň spustili kampaň Praha na hlavu, v jejímž rámci kritizují kroky současné magistrátní koalice zejména v oblasti dopravy či poplatků za odpady.

Komunální volby 2022: datum konání, jak funguje volební systém a kdo může kandidovat >>>

Do citlivé situace se tak dostává TOP 09, která má v současné koalici vedené primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) své zástupce, tedy radního pro majetek Jana Chabra a náměstka pro územní rozvoj Petra Hlaváčka. Podle europoslance a šéfa pražské TOP 09 Jiřího Pospíšila se nic nemění. „Není to v žádném případě krok proti koalici na magistrátu,“ uvedl Pospíšil. „Byl bych velice rád, kdyby se po volbách sestavila v Praze koalice na půdorysu té vládní, tedy ve spolupráci s Piráty a STAN,“ dodal. S Pospíšilem souhlasí Benda, který považuje obě strany za přirozené povolební partnery. Jednat chce ale po volbách se všemi vyjma extremistických stran.

Prahu čekají v příštích letech velké změny

Video placeholde
• Videohub

Kandidát na primátora bude pocházet z ODS. „Jaké jméno to bude, řeknu, až budu mít souhlas orgánů ODS,“ odmítl Benda odhalit nominanta. V posledních komunálních volbách byl lídrem občanských demokratů poslanec a exprimátor Bohuslav Svoboda, jehož jméno ve stejné souvislosti padlo údajně i letos. Na třiatřicetimístné kandidátce se budou střídat zejména politici z ODS a TOP 09, lidovci dostanou pouze tři místa. Koalice na půdorysu Spolu by si celostátní vedení tří stran přálo i na městských částech a v dalších obcích.

Starostové se v minulých týdnech netajili tím, že by se chtěli domluvit s TOP 09. Šéf pražských Starostů a náměstek primátora Petr Hlubuček uvedl, že pokud se hnutí s TOP 09 nedomluví, je připraveno sestavit samostatnou kandidátku. Koalice s Piráty v podobě jako v uplynulých sněmovních volbách je spíše nepravděpodobná.

Piráti si už odhlasovali, že stranu do voleb povede dosavadní primátor Zdeněk Hřib. „Praha si zaslouží politickou kontinuitu a stabilitu kvůli dokončení započaté práce,“ domnívá se primátor. „I přesto že naše volební období hodnotím jako úspěšné, tak nebylo možné za tři roky dokončit všechny projekty, které jsme zahájili,“ dodal. Poslední z koaličních partnerů Praha sobě Jana Čižinského nyní sbírá podpisy, aby uskupení mohlo kandidovat jako občanská kandidátka.

Samostatně se do voleb chystá zřejmě i opoziční hnutí ANO, které si v lednu teprve zvolilo šéfa pražské buňky Ondřeje Prokopa. Ten věří, že se hnutí podaří opět vyšvihnout ve volbách na první místo. „Od roku 2014 jsme odvedli spoustu práce, rozjeli spoustu projektů a změn, na které můžeme dál navazovat. Rozhodně se máme čím pochlubit, ale často už naši práci neumíme lidem ukázat,“ řekl. Organizace musí nyní vybrat lídra kandidátky. Do výběru kandidáta na pražského primátora v minulosti nicméně opakovaně zasáhlo celostátní vedení hnutí ANO, ať už v případě primátorky Adriany Krnáčové, či v případě méně úspěšného Petra Stuchlíka.