Agrofert dostal od Babišova vstupu do politiky dotace přesahující devět miliard

Agrofert

Agrofert Zdroj: Profimedia

V polovině ledna na český Státní zemědělský intervenční fond dorazili auditoři Evropské komise. Reagují tak na prosincové usnesení Evropského parlamentu a na podnět právníků EK, kteří podezírají českého premiéra Andreje Babiše ze střetu zájmů a z porušení unijních pravidel. Předmětem vyšetřování jsou dotace udělené firmám holdingu Agrofert v loňském roce, ale i v předchozích letech.

Babiš sice Agrofert předloni v únoru vložil do svěřenských fondů, podle Transparency International a opoziční Pirátské strany však skupinu nadále ovlivňuje. Také má jako předseda vlády podstatný vliv na jednání o podobě evropského rozpočtu a rozdělování evropských dotací v Česku. To však Babiš popírá. Podle něj se jedná pouze o divadlo české opozice, která zneužívá evropský parlament k politickému boji proti jeho osobě. 

Auditoři už dříve dorazili také na další české úřady, například na ministerstvo práce či ministerstvo pro místní rozvoj. Ačkoliv samotný audit na daném úřadu trvá v řádech dnů, výsledky budou známy až v řádu měsíců.

To je důležitý fakt, protože komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger prohlásil, že dokud nebude situace vyjasněna, nehodlá Evropská komise vyplácet firmám spojovaným s předsedou vlády žádné dotace.Dříve se v médiích objevila mylná informace, že EU pozastaví Česku veškeré dotace.

Jde však pouze o dotace pro skupinu Agrofert. Oettinger také zároveň upozornil, že již od 2. srpna loňského roku, kdy začala platit nová pravidla pro posuzování střetu zájmů, nebyly Agrofertu žádné dotace vyplaceny. 


Celý článek najdete na webu Peak.cz >>>