Američané se brání: Sledovali jsme jen necelé tři stovky telefonních čísel

Americké tajné služby

Americké tajné služby Zdroj: E15

Americké úřady detailně prověřovaly informace týkající méně než 300 telefonních čísel v rámci sporného monitorovacího programu, který loni shromáždil miliony hrubých údajů o telefonické komunikaci. Vyplývá to z dokumentu americké špionáže, do nějž v sobotu nahlédla agentura Reuters.

Spis nechaly kolovat americké zpravodajské služby, které se tak spolu s vládou prezidenta Baracka Obamy podle Reuters zřejmě snaží vyvrátit obvinění, že při vyšetřování případných tajných plánů radikálů překročily přípustnou hranici špehování.

Na program, v jehož rámci americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) a Federální úřad pro vyšetřování (FBI) sbírají miliony údajů o telefonické a internetové komunikaci, upozornil bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden. Podle vlády je však takovýto sběr údajů legální a podléhá přísným kontrolám.

Dokument, který nechali kolovat američtí zpravodajci, se zabývá dvěma programy NSA. Jedním z nich je monitorovací program nazývaný Prism, v němž se od internetových společností shromažďují údaje o internetové komunikaci. Další program NSA shromažďuje takzvaná metadata, tedy informace v surovém stavu bez prozrazení totožnosti zákazníků velkých amerických telefonních operátorů, která zachycují všechny hovory těchto klientů na čísla v USA a v zámoří.

Podle dokumentu, ze kterého citovaly v noci na dnešek agentury Reuters a AP, pomohla data z telefonické komunikace shromážděná v rámci tohoto programu zmařit případná teroristická spiknutí ve Spojených státech a dalších více než 20 zemích. Američtí vyšetřovatelé se tak prý díky nim dostali k „mozku“ tajného plánu na útok na newyorské metro z roku 2009.

Dat o telefonních hovorech americké úřady loni shromáždily miliony. Detailně se však prý zabývaly jen záznamy týkajícími se méně než 300 čísel.

Z dokumentu podle AP také vyplývá, že americký federální soud pro dohled nad zpravodajskými službami v zahraničí (FISC) oba programy pro shromažďování údajů každých 90 dní kontroluje. Každých pět let musí být sesbírané údaje zničeny, praví se také ve spisu.