Analytici: Draghi je evropský Bernanke

Mario Draghi

Mario Draghi

Prezident Evropské centrální banky Mario Draghi, který dnes předsedá třetímu zasedání rady guvernérů, se letos bude v měnové politice chovat spíše jako předseda amerického Fedu Ben Bernanke než jeho evropský předchůdce Jean-Claude Trichet. Myslí si to analytici předních světových institucí.

V době, kdy se eurozóna řítí do druhé recese během tří let, je pravděpodobné, že Draghi poprvé v historii Evropské centrální banky sníží sazby pod jedno procento a bude pokračovat v podpoře bankovního sektoru za cenu zvětšování své účetní rozvahy, která se od jeho nástupu již nafoukla o sedmnáct procent.

Za zvětšováním rozvahy centrální banky zpravidla stojí tištění peněz. Takové chování ECB bude v kontrastu s jejími aktivitami v loňském roce, kdy byla ECB průkopníkem v postkrizovém zvyšování úrokových sazeb, které v první polovině roku zvýšila z jednoho na 1,5 procenta, jen aby je do konce roku ve stínu zhoršující se dluhové krize eurozóny opět snížila na jedno procento.

Právě o tolik rozdílný přístup ECB v loňském a letošním roce dovedl analytiky společností Bank of America a Jefferies International k tvrzení, že Draghi se chová více jako Bernanke než Trichet.

„Pokud potíže eura stáhnou i Německo – největší evropskou ekonomiku – a roztočí deflační spirálu, bude Evropská centrální banka dokonce vážně zvažovat odkup aktiv ve stylu amerického kvantitativního uvolňování,“ řekl Bloombergu Laurence Boone, hlavní evropský ekonom pařížské pobočky Bank of America.

Do poloviny letošního roku sníží rada guvernérů úrokovou sazbu o padesát bazických bodů na půl procenta. Myslí si to analytici Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase či Barcleys Capital. Vysoká pravděpodobnost dalšího uvolňování monetární politiky ze strany ECB vede řadu institucí včetně švýcarské banky UBS k názoru, že euro letos vůči dolaru ztratí již třetí po sobě jdoucí rok.

„Navzdory občasným výstupům politiků, že stupňují boj s krizí, euro letos na páru s dolarem oslabí na 1,25 dolaru za euro,“ říká Beat Siegenthaler, měnový stratég curyšské UBS. „Na páru eura s dolarem lze letos očekávat pokles až k 1,20 a možná i k 1,15. Po pádu níž a po částečném uklidnění nastane v druhé polovině roku růst.

Postupné mírné oživování a stabilizující se dluhová situace by pak měly ve druhé polovině roku euro podpořit. Přípravy na prezidentské volby v USA by měly vytlačit eurodolar k 1,35 dolaru za euro na konci roku 2012,“ zůstává optimistou Ondřej Hartman ze společnosti FXStreet.cz.