Apple začíná přemýšlet o budoucnosti, nástupci Cooka i manažerech pro hlavní divize společnosti

Šéf Applu Tim Cook

Šéf Applu Tim Cook Zdroj: Reuters

Slyšení šéfů velkých technologických firem v americkém Kongresu kvůli podezření z podvodů a nekalým obchodním praktikám: Šéf Applu Tim Cook (29.7.2020)
Tim Cook během WWDC 2020
3
Fotogalerie

Generální ředitel Tim Cook začíná svůj desátý rok u kormidla monstrlodi jménem Apple. Muž, který v roce 2011 nahradil legendu Steva Jobse, se spolu se svými nejvyššími zástupci začíná poohlížet po nové generaci manažerů, kteří by u společnosti Apple mohli v budoucnu vést jednotlivé divize, jako například vývoj hardwaru, softwaru či marketingu. Rýsuje se ale i kompetentní nástupce samotného Tima Cooka.

Budoucí skupina lídrů bude mít před sebou nelehký úkol. Vlastně více nelehkých úkolů. Tím nejhlavnějším bude udržení Applu v pozici největší společnosti světa. To se technologické firmě povedlo především letos v létě, kdy její hodnota překonala astronomické dva biliony dolarů. Tímto výsledkem předstihla i ropného giganta Saudi Aramco. 

Kromě udržení prvního místa v rámci nejhodnotnějších firem světa, se budou příští manažeři muset vypořádát s rostoucími antimonopolními restrikcemi, vybudovat pevnější vztahy mezi vývojáři, či snížit závislost na čínském trhu. 

Noví kormidelníci

Apple hodlá do budoucna vytipovat nové tváře především do svých nejhlavnějších a nejdůležitějších divizí. Jde především o marketing, softwarovou a hardwarovou divizi, ale také například pro služby jako například Apple TV+, Apple Music a další. 

Marketing

Oddělení marketingu Applu nyní vládne šestapadesátiletý Greg Joswiak. Ten divizi převzal letos v srpnu od Phila Schillera, který Joswiaka se svou funkcí roky sbližoval. Marketing ve společnosti Apple znamená kromě reklam z časti také spolupráci na vývoji produktů a funkcí, které se v nových zařízeních budou nacházet. 

Joswiak pracuje ve společnosti již od 80. let a je o pouhé tři roky mladší, než jeho předchůdce Phil Schiller, který je již v důchodu. Apple tak již nyní vytipovává možného Joswiakova nástupce. K tomu má nejblíže Kaiann Drance (42), který je v současnosti na pozici viceprezidenta marketingu pro telefony iPhone. 

Software

Stěžejní součást Applu. Jejím šéfem je Craig Federighi, který je ve svých jedenapadesáti letech zároveň nejmladším ze všech top manažerů společnosti.

Na jeho místo by v případě jeho odchodu mohli zasednout Sebastian Marineau-Mes, který v minulosti vyvíjel software pro telefony BlackBerry, nebo Jon Andrews, zodpovědný za open-source operační systém CoreOS.

Hardware

Již od roku 2012 vládne veškerému dění okolo hardwaru v Applu sedmapadesátiletý Dan Riccio. Ten dohlíží na vývoj téměř každého zařízení, které společnost vyvíjí. 

Jako nejlepší zástupce se rýsuje pětačtyřicetiletý John Ternuse. Ten pracuje ve společnosti už několik let a má na starosti vývoj hardwarových produktů pro iPad a počítače Mac. Mimo to přispívá k vývoji dalších výrobků firmy.  

Služby

Zřejmě jeden z nejrychleji rostoucích segmentů společnosti. V současné chvíli tato divize spravuje služby jako Apple TV+, Apple Music, iCloud, Apple Maps a další aplikace a funkce. Tomu všemu šéfuje jeden z veteránů společnosti, pětapadesátiletý Eddy Cue, který u Apple pracuje více než tři dekády.

Jeho pozici by v budoucnu mohl nahradit zřejmě osmačtyřicetiletý Peter Stern. Ten je součástí firmy od roku 2016 a na starosti má vedení Apple News, Apple Books, iCloudu a současně řeší také reklamní a obchodní náležitosti společnosti. V loňském roce se také podílel na vývoji upgradované aplikace Apple pro televizi.

Až nebude Cook

Kromě vrcholných manažerů řeší společnost také svou budoucnost na nejvyšším postě. Ačkoliv současný šéf Applu Tim Cook nedal najevo, že by měl odejít do důchodu, začíná se čím dál častěji v souvislosti s jeho náhradou mluvit o vrchním provozním řediteli společnosti Jeffu Williamsovi. 

Sedmapadesátiletý Williams již několik let řídí globální operace společnosti a je Cookovým přímým spolupracovníkem. V roce 2013 navíc převzal pod svou kompetenci vývoj funkcí chytrých hodinek Apple Watch a to především zdravotních. Loni měl navíc hlavní slovo i v rámci hardwaru a softwaru u těchto chytrých hodinek. 

Williams je údajně vnímán spíše jako pragmatický člověk a výkonný pracovník jakým je současný ředitel Cook, než jako produktový vizionář jakým byl Steve Jobs.