Asociační dohoda mezi EU a Ukrajinou vešla v platnost. Dnešek vstoupí do dějin, tvrdí Porošenko

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Kyjev, Ukrajina
Kostel svatého Ondřeje v Kyjevě
Luxusní rezidence Viktora Janukovyče u Kyjeva
4
Fotogalerie

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker uvítal, že dohoda mezi Evropskou unií a Ukrajinou o přidružení vstoupila dnes v plném rozsahu v platnost. A to navzdory snahám Ruska ji zhatit. Juncker to označil za svátek pro celou Evropu, zatímco ukrajinský prezident Petro Porošenko označil dnešek za den, který vstoupí do dějin silné a nezávislé Ukrajiny.

"Odhodlanost je ctnost. Dnes, nehledě na všechny překážky, jsme to dokázali. Vstupem asociační dohody s Ukrajinou v platnost plní EU sliby dané ukrajinským přátelům," poznamenal Juncker a poděkoval všem, kdo se snaží změnit Ukrajinu k lepšímu a politicky, ekonomicky a hodnotově ji přiblížit k EU.

Valná část dohody platí od listopadu 2014, ekonomická část od loňského Nového roku. Porošenko ocenil, že za šest měsíců letošního roku obchod s EU vzrostl o 22 procent a že na unii připadají téměř dvě pětiny ukrajinského obchodu.

Ukrajina do EU vyváží hlavně zemědělské a potravinářské výrobky, poznamenala ukrajinská redakce BBC a dodala, že na Rusko připadá 14 procent ukrajinského exportu, což nelze srovnat s "předválečnými" čísly, tedy před konfliktem na východě Ukrajiny.

O uzavření dohody Kyjev jednal s EU už od dob prezidenta Viktora Juščenka před deseti lety. Odmítnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyče podepsat již parafovanou dohodu na summitu ve Vilniusu v listopadu 2013 vedlo k masovým demonstracím v Kyjevě, které v únoru následujícího roku vyústily ve svržení Janukovyče. Rusko o měsíc později anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a v dubnu 2014 na ruskojazyčném východu Ukrajiny iniciovalo podle obvinění Kyjeva a Západu povstání separatistů, které si od té doby vyžádalo na deset tisíc mrtvých.