Bentley propustí čtvrtinu zaměstnanců

Bentley Flying Spur W12 S

Bentley Flying Spur W12 S Zdroj: Bentley

Bentley v limitované edici Continental Galene
Bentley v limitované edici Continental Galene
Bentley v limitované edici Continental Galene
Bentley v limitované edici Continental Galene
Bentley Flying Spur W12 S
22
Fotogalerie

Výrobce luxusních vozů Bentley v Británii propustí zhruba tisíc lidí, což je asi čtvrtina zaměstnanců. Informoval o tom ve čtvrtek večer server BBC, automobilka později informaci potvrdila. Firma, která patří do německé automobilové skupiny Volkswagen, se potýká s koronavirovou krizí. Součástí koncernu je i česká automobilka Škoda Auto, redukce zaměstnanců v této části skupiny ale zatím známa není. 

Bentley auta vyrábí v továrně v Crewe v hrabství Cheshire. Očekává se, že nabídne zaměstnancům možnost dobrovolného odchodu. Firmu poškodilo přerušení výroby kvůli pandemii, společnost ale měla problémy s hospodařením už v předchozích letech.

Šéf podniku Adrian Hallmark minulý měsíc uvedl, že čtvrtina zaměstnanců je na nucené dovolené a další čtvrtina pracuje z domova. Podle zpráv televize ITV podnik sice od té doby výrobu v Crewe obnovil, podílí se na ní ale jen polovina obvyklého počtu zaměstnanců.

Firma byla založena v roce 1919, loni zvýšila celosvětový prodej o pět procent na jedenáct tisíc vozů. Ve voze Bentley jezdí například i britská královna Alžběta II.

Koronavirová krize a s ní spojený pokles poptávky dopadá i na ostatní automobilky. Ve čtvrtek oznámil plán propouštění i další britský výrobce luxusních vozů, společnost Aston Martin. Odejít by mělo přibližně 500 pracovníků. Koncem května oznámil propuštění až 9 000 zaměstnanců Rolls Royce. 

V Británii bylo podle předběžných údajů britského Svazu výrobců a prodejců automobilů (SMMT) v květnu zaregistrováno zhruba dvacet tisíc nových osobních aut. To představuje nárůst z dubnových 4321 vozů, zároveň je to ale jen zlomek ve srovnání s loňským květnem, kdy se v Británii prodalo 183 724 aut.

Kvůli pandemii koronaviru musely i další značky spadající pod koncern Volkswagen přerušit výrobu na více než měsíc. V Česku stála výroba Škody Auto, další značky koncernu VW se přestaly vyrábět i na Slovensku - bratislavský závod, ve kterém se zhotovují Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne nebo Škoda Citigo a Seat Mii, zastavil výrobu v polovině března.

Letošní odbyt nejen na evropských trzích tak může meziročně klesnout až o třetinu. Současný tlak na automobilky plynoucí především z nutnosti prodávat více elektromobilů tak způsobuje také postupné zdražování nových vozů.