Kdo je nejlepší broker na akcie? Přečtěte si, jak ho vybrat

Zdroj: Shutterstock

Investování do akcií je v dnešní době dostupnější než kdykoliv předtím. Pokud jste již zvážili všechna rizika a rozhodli se do cenných papírů vložit prostředky, jejichž případná ztráta vás finančně nepoloží, můžete se do tradingu bez obav pustit. Ale ještě než skočíte rovnýma nohama do světa grafů, indexů, dividend a dalších pojmů, přečtěte si, jak správně vybrat brokera. Bez jeho pomoci se totiž při obchodování s akciemi neobejdete.

Většinu investorů-amatérů obvykle zajímá především výše poplatků. Ve skutečnosti se však nabízí i další kritéria, která je vhodné při hledání nejlepšího brokera na akcie zohlednit. Suma sumárum – nejde o jednoduchý úkol, ale naopak o velmi důležitý krok, který významně ovlivní budoucí průběh obchodování. Kámen úrazu tkví v ohromném množství nabídek, jež se na nebohého investora valí horem dolem. Odolat slibům na rychlé a takřka bezpracné zbohatnutí je velmi náročné.

V případě mnoha brokerů jde ovšem pouze o hezká slova. Praxe může být úplně jiný než marketingové slogany, a v konečném důsledku investor zaplatí mnohem více, než si původně myslel. Jak se tedy vyhnout zjištění, že si broker utrhne z vašich peněz podstatně větší část?

Win-win spolupráce

Online broker se musí stát vašim rovnocenným partnerem a nikoliv autoritou, která vás bude nějakým způsobem tlačit ke zvýšení vkladu. Kvalitního brokera zajímá, s čím chcete obchodovat a zda jste na finančním trhu krátce, nebo máte s tradingem nějaké zkušenosti.

Cílem by měla být oboustranně výhodná spolupráce. Díky brokerovi budete moct obchodovat s akciemi a zároveň od něj získáte kvalifikovanou zákaznickou podporu a možnost průběžného vzdělávání. Broker si za to nechá zaplatit prostřednictvím poplatků z realizovaných transakcí. Jejich výše by měla odpovídat úrovni a povaze poskytovaných služeb.

Výběru brokera by měli věnovat zvýšenou pozornost především investoři, kteří mají v plánu vložit peníze do cenných papírů na delší dobu. Než se zaregistrujete na konkrétní platformě, ověřte si jeho reputaci z více zdrojů. Možná s ním nakonec navážete celoživotní obchodní vztah.

Kde broker obchoduje?

Brokery lze rozdělit do dvou skupin podle toho, na kterém burzovním trhu obchodují. Podle toho, jakou variantu zvolíte, budete obchodovat přímo s akciemi, nebo s CFD (rozdílové smlouvy pro krátkodobé spekulace).

V případě burzovních trhů mají jeden centrální trh a všichni brokeři nabízí akcie za stejnou cenu. Mimoburzovní trhy zaměřené na obchodování s CFD jsou v podstatě sítí serverů, na které se nemají problém dostat ani brokeři s nižším kapitálem. V souvislosti s nimi je však na místě opatrnost. Nenechte se zlákat absencí poplatků a nízkými spready, které se výrazně zvýší při větších pohybech na trzích nebo v noci. Takový nákup vás ve finále vyjde mnohem dráž.

Brokera vybírejte selským rozumem

Pojem „nejlepší broker pro nákup akcií“ je velmi subjektivní, protože každý investor přistupuje k výběru na základě vlastních kritérií. Zapojte proto selský rozum a spolupracujte s někým, kdo na vás působí seriózně. Naprostou samozřejmostí by mělo být pojištění účtu – tuto skutečnost si ověřte ještě před zahájením obchodování.

Mezi nejvarovnější signály, které mohou znamenat, že broker není spolehlivý, patří skutečnost, že ho ČNB neeviduje v registru lokálního regulátora, skryté náklady a podezřele vysoké poplatky. Mezi další varovná znamení patří špatná úroveň komunikace uživatelské podpory, časté výpadky platformy či komunikace vysoké páky bez varování ohledně souvisejících rizik.