Podniky na Moravě sčítají škody napáchané tornádem. Přednost má ale pomoc potřebným

Autobus tornádo vleklo asi 30 metrů, skončil převrácený. Zranili se v něm čtyři lidé.

Autobus tornádo vleklo asi 30 metrů, skončil převrácený. Zranili se v něm čtyři lidé. Zdroj: ČTK / Říhová Michaela

V obcích na jihu Moravy svítání ukázalo zkázu v plném rozsahu.
V obcích na jihu Moravy svítání ukázalo zkázu v plném rozsahu. „Hlavně, že žijeme,“ shodují se místní lidé.
V obcích na jihu Moravy svítání ukázalo zkázu v plném rozsahu. „Hlavně, že žijeme,“ shodují se místní lidé.
V obcích na jihu Moravy svítání ukázalo zkázu v plném rozsahu. „Hlavně, že žijeme,“ shodují se místní lidé.
V obcích na jihu Moravy svítání ukázalo zkázu v plném rozsahu. „Hlavně, že žijeme,“ shodují se místní lidé.
29
Fotogalerie

Nejhorší zaznamenané tornádo v dějinách Česka, jež se minulý týden prohnalo jižní Moravou, způsobilo mnoha firmám z tohoto regionu vysoké ztráty. Například investiční skupina KKCG Karla Komárka odhaduje výši škod na stovky milionů korun. Většina tamních podnikatelů, s nimiž se o víkendu spojila redakce deníku E15, však zdůrazňuje, že nejdůležitější je pro ně nyní pomoc sousedům a všem, již katastrofa zasáhla.

„Naše společnost bohužel byla mezi zasaženými. Měli jsme mezi Hodonínem a Lužicemi velkou skladovou halu, která byla kompletně srovnána se zemí. Byly tam sklady, bednění, lešení a spousta dalšího materiálu,“ popisuje Jiří Domanský, jednatel hodonínské stavební firmy Plus. „Konkrétní výši škod bohužel nevím, protože o tom teprve budeme jednat. Byli jsme ale poškozeni výrazně,“ dodává.

Stavební firma Plus se také podílí na odstraňování škod, což je podle jejího majitele aktuálně priorita. „Nejprve je nutné pomoci lidem, protože tady Lužice, Mikulčice a další obce potřebují lidi a stroje. Takže nejdříve budeme řešit tohle a pak teprve vše ostatní,“ říká Domanský.

Ve stejném duchu se vyjádřil také Vojtěch Kučaba, jednatel společnosti Kučaba Energomontáže Hodonín. Jeho firma patřila k těm šťastnějším, tornádo se jejímu sídlu doslova o kousek vyhnulo. „Minulo nás to snad o nějakých sedm metrů. Mnozí nicméně takové štěstí neměli. Přišli o auta a přístřešky,“ vypočítává Kučaba.  

„Jsme společnost, která provádí elektromontážní práce na hladině vysokého napětí, čili zrovna teď naši chlapi zprovozňují některé poškozené úseky, objíždějí naše trafostanice a vedení. Je tam ale i spousta jiných lidí, hasiči, policisté, technici, dobrovolníci. Je to úžasné, jak si lidé pomáhají,“ líčí Kučaba.

Nešťastné je podle podnikatelů vedle samotné události i její načasování. Oslovené firmy se shodují, že cena stavebních prací a rekonstrukcí domů dnes může být až dvakrát dražší než ve stejnou dobu před rokem. „Ceny stavebních materiálů šly dramaticky nahoru,“ souhlasí Kučaba. „Velký problém ovšem bude i v nedostatku kapacit a v dlouhých dodacích lhůtách,“ varuje Domanský. 

Určitě nepomáhá ani doznívající koronakrize. „Buďme však alespoň rádi, že tohle neštěstí přišlo v době rozvolnění vládních opatření. Nedokážu si ani představit, jak bychom to zvládali, kdyby bylo navíc nutné dodržovat přísná hygienická nařízení,“ míní Kučaba.

K nejvíce poškozeným společnostem na Břeclavsku a Hodonínsku jinak patří například nově vybudovaný technologický park energetické firmy MND nebo datové centrum společnosti DataSpring. Živel poničil i výrobní areál firmy Groz-Beckert Czech. Ten je momentálně mimo provoz.

Muž natočil ničivé tornádo

Video placeholde
Muž natočil tornádo na Moravě z bezprostřední blízkosti. • Policie ČR / obyvatel Lužic