Boj na Slovensku se přesouvá do ekonomiky: Matovič šéfem financí, Sulík ministrem hospodářství

Richard Sulík, šéf strany Svoboda a solidarita (SaS), s Igorem Matovičem (OLaNO, vlevo)

Richard Sulík, šéf strany Svoboda a solidarita (SaS), s Igorem Matovičem (OLaNO, vlevo) Zdroj: Facebook - R. Sulík

Igor Matovič na začátku března slavnostně přebral dodávku vakcíny Sputnik V., což vyvolalo vládní krizi.
Končící slovenský premiér Igor Matovič |
Richard Sulík, šéf strany Svoboda a solidarita
4
Fotogalerie

Málokdo v období kolem loňských slovenských voleb pochyboval, že lídr Svobody a solidarity (SaS) Richard Sulík je vhodným kandidátem na ministra financí. A o tom, že by jím chtěl být. Měl však smůlu, významný rezort si ponechali Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) dosavadního premiéra Igora Matoviče. Vládní krizi, k níž notně přispěly osobní neshody obou politiků, má ukončit přesun Matoviče na finance. Je však otázkou, jestli oba ustojí střety na hospodářském kolbišti, kde Matovič není zběhlý.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes odpoledne přijala Matovičovu demisi a pověřila sestavením nové vlády nynějšího ministra financí Eduarda Hegera. Předpokládá se, že si Heger prohodí posty se spolustraníkem Matovičem. Sulík se zřejmě vrátí do čela hospodářství, odkud odešel zhruba před týdnem.

Odborníci neočekávají, že by se Čaputová postavila proti dohodě čtyř stran a vzepřela se kandidatuře Matoviče na ministra financí. „I v kontextu epidemické situace a délky trápení v koaliční krizi upřednostní spíše rychlé řešení,“ domnívá se podle deníku Pravda politolog Jozef Lenč.

Chybějící odbornost, složitá osobnost

To však nezaznamená, že by směřování lídra OLaNO na finance nebudilo rozpaky. Důvodů je dost. V první řadě se objevují námitky, že Matovič bude mít nadále velký mocenský prostor a možnost ovlivňovat z klíčového postu dění ve vládě a možná i řídit nového premiéra. Podle některých názorů není dostatečně seriózní a jeho svérázná komunikace může působit škody.

„Nemyslím, že Igor Matovič má osobnostní předpoklady na ministra financí. Ten musí spíše mlčet než hovořit, a už vůbec ne komunikovat přes sociální sítě. Trhy by nám to spočítaly,“ řekla webu Trend.sk někdejší ministryně financí Brigita Schmögnerová.

Dále je zpochybňována jeho odbornost. „Matovič se nikdy neprofiloval jako expert v oblasti ekonomiky,“ poznamenal Tomáš Koziak z Vysoké školy politických a společenských věd v Kutné Hoře. Je podle něj kupříkladu otázka, jestli zvládne vést odborné debaty na unijní úrovni jakožto jeden z ministrů financí eurozóny.

Opozice může napadat podnikání lídra OLaNO

Matoviče čeká řada náročných úkolů, počínaje urychleným dopracováním plánu obnovy po koronaviru v hodnotě šesti miliard eur a zasláním do Bruselu. Heger také započal debatu o reformě daní a odvodů a první plány hodlal nastínit v příštích týdnech. V neposlední řadě se šéf Obyčejných lidí bude muset rychle zorientovat v tvorbě rozpočtu, což je v době pandemie zvláště obtížný úkol.

Na pozici šéfa financí navíc Matovičovi mohou být znovu připomínány jeho dřívější prohřešky a skandály, tedy ne zcela transparentní podnikání a kopírování diplomové práce na Fakultě managementu Univerzity Komenského v Bratislavě.

Může se tak snadno stát terčem opozice. „Na tento post zasedne usvědčený daňový podvodník, který nemá adekvátní ekonomické a jazykové předpoklady na řízení rezortu a jednání s partnery na evropské úrovni,“ komentoval už připravovanou změnu expremiér a předseda strany HLAS – sociální demokracie Peter Pellegrini.

Sulík je kovaný liberál, Matovič zůstává nečitelný

Patrně nejdůležitější však bude, zda Matovič dokáže v rekonstruované vládě vyjít se Sulíkem a zda se s ním nebude střetávat kvůli důležitým hospodářským tématům. „Vycházím z toho, že bytostným zájmem obou je zachovat koalici. A z toho, že už jsou poučení, k čemu může jejich špatná komunikace až osobní animozita vést. Pokud se ale nepoučili, budou předčasné volby,“ je přesvědčen Koziak.

Případné ideologické a odborné spory je podle něj dopředu velmi těžké odhadovat. „Víme, že Sulík je jednoznačný liberál, který chce své liberální názory prosazovat i do hospodářské politiky, a činí to. Přijal už několik velmi zajímavých a v podnikatelských kruzích dobře hodnocených opatření. Názory Igora Matoviče na hospodářskou politiku jednoduše neznáme,“ dodal.