Z VW bude v USA Voltswagen. Technologické firmy chtějí po Bruselu startupový fond

Německá automobilka Volkswagen se v USA přejmenuje na Voltswagen, což odkazuje na přechod k elektromobilitě.

Německá automobilka Volkswagen se v USA přejmenuje na Voltswagen, což odkazuje na přechod k elektromobilitě. Zdroj: e15.cz

Evropské technologické firmy v čele s francouzskou BlaBlaCar vyzvaly EU k založení speciálního fondu pro evropské start-upy. Chtějí předejít tomu, aby inovativní sektor ovládly obří korporace z USA a Asie.
Taxislužba Uber nabízí v centrálním Londýně možnost objednat si elektrický vůz.
Německá vláda si v tichosti koupila 25 procent akcií společnosti Hensoldt zaměřené na výrobu vojenské techniky. Berlín se k nákupu rozhodl z bezpečnostních důvodů. Na snímku kancléřka Angela Merkelová.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Evropský fond pro start-upy

Evropské technologické společnosti, třeba francouzská platforma BlaBlaCar nebo španělská Cabify, vyzvaly Brusel, aby vytvořil fond v hodnotě 100 miliard eur, zhruba 22,2 bilionu korun na podporu evropských start-upů. Peníze by měly pomoci především začínajícím regionálním podnikatelům zaměřeným na moderní technologie a zelenou ekonomiku. Vytvoření fondu je prý jediným způsobem, jak zabránit tomu, aby inovativní start-upy neskončily v rukou obřích korporací z USA či Asie, a Evropa tak neztratila vliv ve strategických odvětvích. Evropská komise se k výzvě nevyjádřila. 

Německo posiluje bezpečnost 

Německá vláda si prostřednictvím státní banky KfW koupila čtvrtinový podíl v německé společnosti Hensoldt zaměřené na výrobu vojenské techniky. Berlín se podle serveru ABC News rozhodl k nákupu z bezpečnostních důvodů, aby se „nepřátelské síly nezmocnily například senzorů a šifrovací technologie“. Jaké nepřátele mělo Německo na mysli a kolik za akcie zaplatilo, není známo. Hensoldt zaměstnává 5600 lidí a loni utržil 1,2 miliardy eur, čili 31,3 miliardy korun.    

Z trhů a burz 

Akciové trhy zahájily týden smíšeně

Americké akcie se v pondělí na směru neshodly. Index Dow Jones se zvýšil o 0,3 procenta. Širší S&P 500 a technologický Nasdaq Composite však oslabily o 0,09, respektive 0,6 procenta. Západoevropské burzy převážně rostly. Investory povzbudil fakt, že se po několika dnech konečně podařilo uvolnit obří nákladní loď, která zablokovala Suezský průplav. Panevropský index STOXX Europe 600 posílil o 0,16 procenta. Německý DAX si připsal 0,47 procenta a francouzský CAC 40 zpevnil o 0,45 procenta. Výjimkou byl pouze britský FTSE 100, který odevzdal 0,07 procenta.  

Londýňané si mohou objednat elektrický Uber

Zákazníci taxislužby Uber v centrálním Londýně si od pondělí mohou vyžádat elektromobil, informují Financial Times. Jedná se o součást dlouhodobé strategie nadnárodní společnosti, která chce být do roku 2040 kompletně bezuhlíková. V budoucnu tuto speciální nabídku rozšíří na celé město a později i do dalších lokalit. S elektromobilem teď jezdí 1600 z 45 tisíc londýnských řidičů Uberu. Britská metropole je pro firmu jedním z hlavních trhů a k roku 2025 se má stát prvním, kde bude Uber využívat výhradně ekologická vozidla. Akcie Uberu navzdory této zprávě včera klesly téměř o 2,5 procenta na 53,35 dolaru.     

Tweet dne

„Volkswagen plánuje změnit název své značky ve Spojených státech na Voltswagen, což má odkazovat na transformaci jeho výroby na elektrická vozidla. Osoba, seznámená s tímto plánem prozradila, že formální oznámení proběhne v úterý.“

Také tradiční německá automobilka chystá radikální inovace ve svém podnikání, která podle agentury The Associated Press budou zahrnovat i změnu názvu.  

Později během dne uvedly tři zdroje agentury Reuters, že Volkswagen nakonec svou americkou divizi nepřejmenuje. Podle nich byla tisková zpráva v tomto duchu jen marketingovým tahem, který měl přitáhnout pozornost k plánům koncernu ohledně elektromobilů. Oznámení vzbudilo velký zájem médií, podle zdrojů Reuters ale automobilka ve středu přijde s prohlášením, že nebylo myšleno vážně.

Stane se dnes

  • Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přijme demisi premiéra Igora Matoviče. Následně pověří sestavením nového vládního kabinetu dosavadního ministra financí Eduarda Hegera.
  • Maďarský premiér Viktor Orbán je s podnikatelskou delegací na návštěvě Uzbekistánu. S tamním prezidentem Šavkatem Mirzijojevem má jednat o posílení vzájemných vztahů, pandemii a jejích ekonomických dopadech.
  • Evropská komise zveřejní vývoj ekonomické nálady v zemích Evropské unie za březen.
  • Německo vydá předběžnou zprávu o vývoji inflace v zemi za březen.