Boje na východě Ukrajiny pokračovaly i přes noc

Ruiny v Doněcku

Ruiny v Doněcku Zdroj: CTK

Proruští separatisté na východní Ukrajině pokračovali v noci na dnešek v ostřelování pozic ukrajinských vládních sil. Palba se vedla i z ruské strany hranice, informovala dnes agentura Unian s odvoláním na armádního analytika Dmytro Tymčuka.

“(Ukrajinští) vojáci ztráty nezaznamenali,“ uvedl Tymčuk. Dodal však, že v oblasti bojů byla palbou z minometů zasažena sanitka, odvážející raněné, a tento incident si zřejmě vyžádal zatím neupřesněný počet obětí. Letiště v Luhansku prý dvakrát čelilo ostřelování z ruských raketometů Grad, které poškodily techniku, ale mrtví nejsou hlášeni.

Podle ukrajinské armády raketomety střílející z Ruska zničily ves Stěpanivka v Doněcké oblasti. „Kdysi kvetoucí ves, kde žilo více než tisíc lidí, je nyní zcela zničená salvami z raketometů. Ruské rakety zničily nejen domy Ukrajinců, ale i lidské sny a osudy,“ uvedl Unian s odvoláním na armádní komuniké.

V Horlivce hrozí kvůli místní chemičce katastrofa, tvrdí ruská média

Ve městě Horlivka, o které urputně bojují vládní síly a rebelové, v neděli dělostřelecký granát zasáhl místní katedrálu a zranil šest lidí, kteří se v chrámu schovávali před ostřelováním, oznámila dnes místní diecéze. Ruská média varovala, že každodenní armádní ostřelování místní chemičky by mohlo vést ke katastrofálnímu úniku toxických látek, které by mohly postihnout lidi v okruhu nejméně 300 kilometrů, tedy i v Rusku a Bělorusku.

Dělostřelecký granát v noci na dnešek zasáhl věznici v Doněcku: jeden vězeň zahynul, tři utrpěli zranění a více než stovka vězňů utekla, oznámila místní ranice. „Ve věznici vybuchla vzpoura a 106 trestanců uteklo. Část se k ránu do věznice zase vrátila,“ dodaly úřady.

V samém městě dělostřelba poškodila tři domy, sklad, sedm garáží a tři automobily. Bez elektřiny se načas ocitlo několik čtvrtí. Palba prý pokračovala i dnes ráno.

Ukrajinská armáda se podle svého mluvčího Andrije Lysenka chystá k závěrečné fázi osvobození velkoměsta od separatistů, které se mezitím podařilo zcela odříznout od další povstalecké bašty, Luhanska. „Pracujeme na osvobození obou měst, ale lepší je nejprve osvobodit Doněck, ten je důležitější,“ řekl mluvčí agentuře Reuters.