Brexit by neměl ohrozit finanční stabilitu eurozóny, tvrdí ECB

Šéf ECB Mario Draghi

Šéf ECB Mario Draghi Zdroj: reuters

Sazba zůstává. ECB ponechala základní úrok na jednom procentu. Její šéf Mario Draghi řekl, že eurozóna vykazuje signály stabilizace.ECB přesto snížila výhled letošního vývoje ekonomiky
Sídlo ECB ve Frankfurtu.
Takzvaná pozitivní nákaza, jak prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi říká příznivému vlivu zlepšené situace na finančních trzích, se v reálné ekonomice zatím ještě neodráží. To se ale změní a ekonomika eurozóny se ve druhém pololetí zotaví. Draghi to řekl na ekonomickém fóru v Davosu. Přispět má k tomu uvolněná měnová politika ECB.
Sídlo ECB ve Frankfurtu,
Jean-Claude Trichet, ECB
6
Fotogalerie

Odchod Británie z Evropské unie by neměl představovat výraznější riziko pro finanční stabilitu eurozóny. Uvedla to dnes Evropská centrální banka (ECB) ve své pololetní zprávě o finanční stabilitě.

Hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier by chtěl rozhovory o odchodu Británie zahájit příští měsíc. "Z hlediska dlouhodobějších dopadů brexitu je předčasné spekulovat o výsledku jednání mezi představiteli EU a Británie. Je však pravděpodobné, že důsledky pro ekonomiku a finanční stabilitu eurozóny budou omezené," tvrdí ECB.

Banky a další finanční instituce by se nicméně podle ECB měly na brexit včas připravit. "Rozhodnutí Spojeného království opustit Evropskou unii přispívá k přetrvávající politické nejistotě, nemělo by však mít výraznější důsledky pro finanční stabilitu, zejména, pokud budou učiněny adekvátní přípravy," uvedla ECB.

Banka v dnešní zprávě rovněž upozornila, že nálada na finančních trzích se v poslední době zlepšila. Poukázala však na přetrvávající riziko výkyvů na dluhopisovém trhu. "Prostor pro růst výnosů u dluhopisů by mohl obnovit obavy ohledně udržitelnosti dluhů," uvedla ECB.

Vyhlídky na udržitelnost státních dluhů v eurozóně nyní podle ECB podporuje pokračující hospodářské oživení. Delší období politické nejistoty by nicméně mohlo růst ekonomiky poškodit, což by mohlo vyústit ve zvýšení nákladů na půjčky, varuje banka.