Oživení ekonomik v eurozóně je stále pevnější, rizika slabší, míní prezident ECB

Evropská centrální banka

Evropská centrální banka

šéf ECB Mario Draghi
ECB, Evropská centrální banka
Šéf ECB Mario Draghi
4
Fotogalerie

Přestože hospodářské oživení eurozóny zesiluje, na snížení měnové stimulace je ještě příliš brzy. Prohlásil to prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi.

Podle Reuters tím Draghi potvrdil, že nijak nespěchá ani se zvýšením úrokových sazeb, ani s omezením programu nákupu dluhopisů v hodnotě 2,3 miliardy eur (zhruba 61 miliard korun) a nepodlehne tak tlaku bohatších zemí eurozóny, jako je Nizozemsko a Německo.

"Z dostupných údajů je zřejmé, že oživení ekonomik v eurozóně je stále pevnější a rizika stále slabší," uvedl Draghi před nizozemským parlamentem. Nicméně na oslavu je ještě brzy, když inflace je stále nízká a dosud neprokázala přesvědčivý vzestupný trend.

ECB není připravena omezovat měnovou stimulaci, jejíž pomocí se snaží podporovat ekonomiku a tlačit vzhůru inflaci. Hodlá si udržet tempo emise peněz na nákup dluhopisů na stávající úrovni 60 miliard eur měsíčně do konce letošního roku a v případě nutnosti i déle, uvedla agentura AP.

Draghi zdůraznil, že přínos měnové stimulace ECB vyváží její vedlejší dopady, nicméně připustil negativa v podobě růstu cen nemovitostí a vysokého zadlužení domácností v některých zemích, Nizozemsko nevyjímaje.