Brexit je hrozbou pro stabilitu, řekl šéf britské centrální banky

Velká Británie

Velká Británie Zdroj: ctk/AP

Možný odchod Británie z Evropské unie je největším domácím rizikem pro stabilitu britského finančního systému. Prohlásil to dnes šéf britské centrální banky (BoE) Mark Carney. Ve vzrušené debatě před referendem o setrvání Británie v EU však podle něj zůstane centrální banka nestranná. Británie, která je pátou největší ekonomikou na světě, bude o setrvání v bloku hlasovat 23. června.

Šéf BoE v dnešním vystoupení před členy britského parlamentu prohlásil, že banka nebude hodnotit dlouhodobé důsledky referenda na domácí ekonomiku. Případné vítězství takzvaného brexitu (odchodu Britů z EU) by ale krátkodobě zasáhlo hospodářský růst a britskou libru a zřejmě by ovlivnilo zahraniční investice. Některé velké finanční firmy by mohly přesunout svoje aktivity ze země, kdyby jim Británie nedokázala zajistit stejný přístup k EU jako nyní. A jednání o takové věci by podle něj trvalo dlouho.

Možný odchod představuje „největší domácí riziko pro finanční stabilitu, zčásti kvůli problémům ohledně nejistoty“, uvedl podle agentury AP Kanaďan Carney během téměř tříhodinového vystoupení před příslušným výborem britské Dolní sněmovny. Větší problém pro britskou ekonomiku však představují zahraniční rizika, například nedávná kolísavost na trzích v Číně, uvedl také.

Pro Carneyho to bylo dosud nejhlasitější vystoupení v rámci ostře sledované debaty, napsala agentura Reuters. Šéf BoE si dával pozor, aby nevyjádřil podporu žádné ze stran. Centrální banka se podle něj nadále soustředí na zajišťování měnové stability a nenechá se strhnout k tomu, aby k otázce britského setrvání či nesetrvání v EU zaujala stanovisko.

Jeho vyjádření ale zřejmě přivítá premiér David Cameron, který se snaží zlákat voliče pro možnost „zůstat“. Některé euroskeptické zákonodárce však Carneyho slova nepotěšila. Člen vládnoucích konzervativců Jacob Rees-Mogg, který je pro odchod z EU, prohlásil, že „spekulativní“ poznámky k výhodám členství v EU jsou pod úroveň BoE a že Carney poškozuje pověst banky.