Britové chystají úřad pro regulaci tisku. Hrozí omezení demokracie?

David Cameron, Nick Clegg

David Cameron, Nick Clegg Zdroj: profimedia.cz

Tři největší parlamentní strany v Británii uzavřely kompromisní dohodu, která má zpřísnit dohled nad tištěnými médii v zemi. Počítá s novým regulačním úřadem nebo s vysokými pokutami v případě porušení zákona. Ještě dnes má o opatřeních přijímaných kvůli rozsáhlému skandálu s nelegálními odposlechy jednat parlament.

„Myslím, že máme dohodu, která chrání svobodu tisku, což je v demokracii nesmírně důležité, ale zároveň chrání práva lidí, aby (novináři) neobrátili jejich život vzhůru nohama,“ uvedla dnes Harrieta Harmanová z opoziční Labouristické strany, která se jednání účastnila spolu s vládními konzervativci a liberálními demokraty.

Kompromis si pochvalovali také premiér David Cameron a šéf labouristů Ed Miliband, podle něhož dohoda nikterak neomezí investigativní žurnalisty. Toho se ale obává organizace Index on Censorship, která bojuje za svobodu slova. Naopak podle sdružení obětí odposlechů nejdou opatření dostatečně daleko.

Podle dohody, jíž trojice stran dosáhla dnes brzy ráno, má být vytvořen například nezávislý tiskový regulační úřad, zavedeny pokuty do výše až jednoho milionu liber (téměř 30 milionů korun) nebo povinnost otisknout v určitých případech jasnou omluvu novin. Systém má být dobrovolný, ale noviny budou mít podle Reuters výraznou finanční motivaci, aby do něj vstoupily.

Cameronova vláda se dostala pod velký tlak vytvořit nový regulační rámec pro noviny, když před dvěma lety propukl skandál s odposlechy. Při něm vyplulo na povrch, že některá média neodposlouchávala jen politiky a celebrity, ale také oběti zločinu, což pobouřilo velkou část obyvatel ostrovní země.

Kvůli nezákonným odposlechům bylo zatčeno množství novinářů. Skandál vedl také k uzavření listu News of the World, který byl v té době v zemi nejprodávanější. Následné vyšetřování odhalilo úzké vazby některých novinářů na přední politiky, včetně premiéra Camerona. Vedlo také k řadě doporučení, jak na média lépe dohlížet.