Britský těžař BP vydělal nejvíce za osm let. Kauza Turów nekončí

Britská energetická společnost BP oznámila velmi pozitivní hospodářské výsledky za rok 2021. Její profit dosáhl 12,8 miliardy dolarů, nejvíce za osm let.

Britská energetická společnost BP oznámila velmi pozitivní hospodářské výsledky za rok 2021. Její profit dosáhl 12,8 miliardy dolarů, nejvíce za osm let. Zdroj: e15.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron (vpravo) jednal s Vladimirem Putinem v Moskvě. Na závěr schůzky ujišťoval reportéry, že Kreml nemá zájem dále vyhrocovat napětí na Ukrajině.
Kauza Turów nekončí. Evropská komise chce kvůli pokračující těžbě navzdory polsko-české dohodě z minulého týdne odebrat Varšavě patnáct milionů eur z evropských fondů.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Polsko kvůli Turówu přijde o miliony eur

Vlády Česka a Polska minulý týden uzavřely svůj dlouholetý spor o těžbu v polském hnědouhelném dole Turów. „Podepsání této dohody ukončilo přerušení velmi dobrých polsko-českých vztahů. Nyní můžeme v našich sousedských vztazích začít novou kapitolu,“ uvedlo polské ministerstvo životního prostředí pro deník E15. Kauza však bude mít ještě dohru. Evropská komise včera oznámila Varšavě, že jí strhne z fondů Evropské unie část pokuty, kterou Polsku uložil zaplatit Soudní dvůr EU za neuposlechnutí příkazu k zastavení těžby v dole. Brusel tak Polákům sebere patnáct milionů eur, asi 364 milionů korun. Varšava se proti rozhodnutí komise hodlá bránit.    

Jednání o ukrajinské krizi pokračují

Evropští lídři se nadále pokoušejí zažehnat geopolitické napětí na Ukrajině, u jejíchž východních hranic se shromáždilo přes sto tisíc ruských vojáků. Francouzský prezident Emmanuel Macron po svém včerejším jednání v Moskvě ujišťoval reportéry, že Vladimir Putin nemá v úmyslu konflikt dále eskalovat. Rusko nicméně kontrovalo prohlášením, že žádné záruky Evropské unii nedalo. Macron se posléze sešel ještě s německým kancléřem Olafem Scholzem a s polským prezidentem Andrzejem Dudou v Berlíně. Podle Scholze je cílem vyjednávačů „zabránit válce v Evropě“. Boje na východní Ukrajině si od roku 2014 vyžádaly už 14 tisíc mrtvých.

Z trhů a burz 

Americké akcie zdražily, evropské uzavřely smíšeně

Burzy s cennými papíry v USA v úterý posílily. Vzhůru je táhly zejména akcie velkých technologických firem a bank. Dow Jonesův index se zvýšil o 1,06 procenta. Širší S&P 500 přidal 0,84 procenta a technologický Nasdaq Composite zpevnil o 1,28 procenta. Evropské trhy se včera na směru neshodly. Německý DAX vzrostl o 0,24 procenta. Francouzský CAC 40 si připsal 0,27 procenta. Naproti tomu britský FTSE 100 o 0,08 procenta oslabil. Jen lehce nad nulou uzavřel obchodování též panevropský STOXX Europe 600.   

Společnost BP loni těžila z vysokých cen ropy

Britský energetický gigant BP v úterý potěšil své akcionáře vynikajícími hospodářskými výsledky. Společnost loni dosáhla čistého zisku 12,8 miliardy dolarů, zhruba 272 miliard korun. To je nejvyšší suma za posledních osm let a zároveň výrazné zlepšení oproti roku 2020, kdy podnik vykázal ztrátu 5,7 miliardy dolarů. BP v minulém roce pomohly zejména vyšší ceny ropy a zemního plynu a celkově vyšší produkce fosilních paliv. Firmě se také podařilo snížit dluhy. Server CNBC připomněl, že oznámení přichází ve chvíli, kdy miliony britských domácností čelí rekordnímu zdražení energií.  

Tweet dne

Česká republika má na probíhajících olympijských hrách v Pekingu první zlatou medaili. Vybojovala ji šestadvacetiletá snowboardistka Ester Ledecká, která tak suverénně obhájila své prvenství z předchozí zimní olympiády v Pchjongčchangu. 

Stane se dnes

  • Ministři zahraničí a zdravotnictví států Evropské unie budou neformálně jednat o dalším společném postupu proti pandemii koronaviru.
  • Slovenští zákonodárci budou hlasovat o obranné spolupráci země se Spojenými státy. Včerejší rozpravu o tomto tématu doprovázely bouřlivé protesty opozice, zejména poslanců z krajně pravicové strany LSNS Mariana Kotleby. 
  • Své čtvrtletní hospodářské výsledky oznámí americký mediální konglomerát The Walt Disney Company.