Češi strávili nad daněmi 248 hodin. Hůř jsou na tom jen tři země EU

Daně (ilustrační foto)

Daně (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Stát předloni zvýšil nároky na Čechy v plnění daňových povinností. Zabraly jim o čtrnáct hodin víc, což znamená 248 hodin za rok. Vyplývá to z letošní zprávy o placení daní, kterou sestavila Světová banka a mezinárodní síť poradenských společností PricewaterhouseCoopers.

 

Ze studie cituje Evropská komise, která zvýšení počtu hodin připisuje kontrolnímu hlášení k DPH. „Tento měsíční výkaz je sice plně elektronický, ale doba potřebná ke splnění daňových povinností se kvůli němu prodloužila,“ uvádí Evropská komise v březnové Zprávě o České republice 2018.

České ministerstvo financí to považuje jen za mírné zvýšení administrativní zátěže. „Je přirozené, že zavedení kontrolního hlášení muselo mít také negativní dopad v podobě dílčího zvýšení administrativní zátěže,“ uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.  

„Kontrolní hlášení je přelomové opatření, v jehož důsledku získaly veřejné rozpočty miliardy korun a jehož implementace otevřela prostor pro snižování daňové zátěže, ke kterému v minulých letech docházelo,“ dodal mluvčí úřadu.   

Evropská komise ve zprávě připustila, že v posledním desetiletí se počet hodin na plnění daňových povinností podstatně snížil. „Tento údaj je ale stále dosti vysoký,“ uvedla komise ve zprávě s tím, že Česká republika převyšuje evropský průměr o desítky hodin. Ten dosahuje 171 hodin za rok.    

Vyšší počet hodin než Češi potřebují pouze Poláci, Maďaři nebo Bulhaři, kteří musí daním věnovat dokonce 453 hodin ročně. Ukazuje to zmiňovaná zpráva o placení daní od Světové banky a PwC. Autoři studie při vyčíslování počtu hodin brali v potaz daň z příjmu, daň z příjmu právnických osob a spotřební daň.