Chorvatsko v bankovním sporu ustoupilo Slovinsku

Chorvatsko, EU

Chorvatsko, EU Zdroj: CTK

Vstupu Chorvatska do Evropské unie už by nemělo stát nic v cestě. Záhřeb se s Lublaní domluvil na řešení sporu ohledně bankovních úspor, jehož kořeny sahají do doby rozpadu Jugoslávie. Slovinsko proto slíbilo, že zahájí proces ratifikace přístupové smlouvy Chorvatska.

Pře se týkala zaniklého ústavu Ljubljanska Banka (LB), při jejímž pádu v době rozdělení území přišlo o úspory na 130 tisíc Chorvatů. Lublaň navrhovala, aby se otázka odškodnění vkladatelů řešila u švýcarské Banky pro mezinárodní vyrovnávání plateb. Záhřeb ale chtěl o částce 172 milionů eur vyjednávat bilaterálně.

Dvě chorvatské banky dostaly od vlády plnou moc k tomu, aby peníze vymáhaly u místních soudů na nástupkyni LB. Vzhledem k špatné hospodářské kondici Slovinska šlo o citlivou záležitost.

Nakonec však představitelé Záhřebu ustoupili. Slíbili zrušení všech soudních procesů souvisejících s kauzou a podvolili se rozhovorům pod švýcarským patronátem. „Očekáváme, že to bude splněno do konce března,“ řekla šéfka chorvatské diplomacie Vesna Pusičová.

Co se děje na slunné straně Alp?