Chřadnoucí ruská ekonomika drtí trh s auty, prodeje klesly o třetinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Prodej nových osobních a lehkých užitkových aut v Rusku se v letošním prvním pololetí meziročně snížil o 36 procent na 782 tisíc vozů. Ruský automobilový trh se stal obětí slábnoucí ruské ekonomiky, na kterou doléhají nízké ceny ropy a západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi.

V samotném červnu přitom pokles prodeje zpomalil na 30 procent z květnových 38 procent. V celém letošním roce by podle červnové prognózy ruského ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova mohl prodej aut klesnout o 25 až 50 procent.

Podnikatelského sdružení AEB, které oznámilo pololetní výsledky, nyní předpokládá, že prodej aut letos klesne o 36 procent na 1,55 milionu vozů z loňských 2,49 milionu. V předchozí prognóze přitom sdružení počítalo s poklesem o 24,5 procenta na 1,89 milionu vozů, připomíná agentura Reuters.

Se slabou poptávkou v Rusku se nyní potýká i mladoboleslavská Škoda Auto. Té podle údajů AEB prodej na ruském trhu v červnu meziročně klesl o 44 procent na 4405 vozů. V celém prvním pololetí se tak snížil o 33 procent na 28 043 aut.

Vývoj ruské ekonomiky:Graphical visualization of Ru GDP Annual Growth Rate