Čína a Indie podepsaly obchodní dohody za 22 miliard dolarů

Oslavy budoucího indického premiéra Naréndra Módího v Dillí po vítězství ve volbách

Oslavy budoucího indického premiéra Naréndra Módího v Dillí po vítězství ve volbách Zdroj: CTK/AP

Čína a Indie podepsaly 26 obchodních dohod v hodnotě více než 22 miliard dolarů (526,9 miliardy korun) z různých oblastí, včetně obnovitelných zdrojů energie, provozování přístavů, financování, zřízení průmyslových parků, produkce ocele, ale také z oblasti médií a zábavy. Oznámila to indická ambasáda v Číně na závěr třídenní návštěvy indického premiéra Naréndry Módího v Číně.

Módí se během návštěvy snažil posílit ekonomické vazby s Čínou a uklidnit znepokojení kvůli sporu o hranice mezi sousedy.

Indický premiér se rovněž snažil povzbudit čínské firmy, aby využily příležitostí v Indii k investicím do zpracovatelského průmyslu či infrastruktury, a oznámil, že Indie je nyní připravena na podnikání a zlepšila regulační podmínky.

Čína má velký zájem o investice do indické ekonomiky, jejíž hodnota je dva biliony dolarů. Již v pátek obě země oznámily podpis 24 dohod. Během loňské návštěvy čínského prezidenta v Indii byly oznámeny investiční dohody v objemu 20 miliard USD, včetně zřízení dvou průmyslových parků, napsala agentura Reuters.

Čína z aténského přístavu Pireus konkurenta Hamburku nebo Rotterdamu