Čína: Platební neschopnost Řecka bude mít malé dopady

Řecko

Řecko Zdroj: ctk/AP

Neschopnost Řecka splácet dluhy nebude mít velký dopad na čínskou ekonomiku, protože čínské investice v Řecku jsou omezené. Uvedlo to čínské ministerstvo obchodu. Silně zadlužené Řecko se minulý týden stalo první vyspělou zemí, která Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) včas neuhradila dlužnou splátku.

Čína v Řecku podle čínského ministerstva investovala 1,3 miliardy dolarů (zhruba 32 miliard korun), a to zejména do dopravy a telekomunikací. To čínský státní deník China Daily označil za „nevýznamnou“ částku.

Čína nicméně podle agentury Reuters považuje Řecko za bránu pro vývoz svých výrobků do Evropy i do Afriky. Evropská unie je největším obchodním partnerem Číny a Peking již několikrát zopakoval, že chce vidět jednotnou EU a silné euro s účastí Řecka.

Protože pokračuje silný růst čínských investic na trzích v Evropské unii, Čína doufá, že ekonomická situace v Řecku se vyřeší a zlepší

„Protože pokračuje silný růst čínských investic na trzích v Evropské unii, Čína doufá, že ekonomická situace v Řecku se vyřeší a zlepší,“ uvedl mluvčí ministerstva obchodu.

Předseda Evropské rady Donald Tusk v úterý prohlásil, že konečným termínem pro nalezení dohody o řešení řecké dluhové krize je neděle. Řecká vláda by měla předložit záchrannému fondu eurozóny slibovanou oficiální žádost o nový program finanční podpory.