Čínské město Čchung-čching investuje až 240 miliard dolarů

Večerní pohled na čínské město Čchung-čching

Večerní pohled na čínské město Čchung-čching Zdroj: Profimedia.cz

Čchung-čching
Čchung-čching
Světové obchodní centrum v čínském městě Čchung-čching
Budova divadla v Čchung-čching
4
Fotogalerie
Čínské město Čchung-čching hodlá v příštích sedmi letech investovat do rozvoje průmyslu zhruba 1,5 bilionu jüanů (asi 4,8 bilionu korun). Analytici podobné projekty vítají, pomohou prý mírnit negativní dopady zpomalování tempa hospodářského růstu v celé zemi.

Čchung-čching patří k největším městům v Číně a zároveň k největším průmyslovým střediskům na jihozápadě země. Magistrát města oznámil, že v prvních třech letech budou investice směřovat například do automobilového průmyslu, elektrotechnického sektoru nebo petrochemie. Čchung-čching je pátým velkým čínským městem, které oznámilo záměr investovat v přepočtu miliardy dolarů. Před ním tak učinily vlády ve městech Čchang-ša v centrální Číně, v Kuang-čou na jihu, a dále ve městech Nan-ťing a Ning-po na východě země.

Fotogalerie:

Místní vlády se snaží podpořit ekonomiku, aby zastavily úbytek počtu pracovních příležitostí v důsledku propadu exportní poptávky. Ekonom banky Nomura Č'-wej Čang předpokládá, že taková iniciativa na městské úrovni by měla ekonomice pomoci k zotavení ještě do konce letošního roku.

Čtete také:

Čína je v současné době jedinou významnou zemí na světě, jejíž ekonomika vykazuje svižný růst. Ten ve druhém čtvrtletí činil 7,6 procenta, což bylo nejméně za poslední tři roky. Čínská ekonomika v posledních 20 letech rostla tempem asi 9,5 procenta ročně, vláda se proto snaží její tempo opět zrychlit.

Mezinárodní měnový fond předpovídá, že hrubý domácí produkt Číny letos vykáže osmiprocentní růst. Firmy v některých odvětvích přesto pociťují citelný výpadek tržeb, někde až o 50 procent. Agentura AP jako příklad uvádí stavbu lodí.