Clintonová se pustila do Ruska. Tamní volby prý nebyly svobodné

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: CTK

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes zostřila svoji kritiku ruských parlamentních voleb, když prohlásila, že nebyly ani svobodné, ani spravedlivé. Již v pondělí přitom nad nedělním hlasováním, v němž opět zvítězila vládní strana Jednotné Rusko premiéra Vladimira Putina, vyjádřila "vážné znepokojení".

„Když úřady nevyšetřují ty, kdo útočí na lidi, protože užívají svých práv nebo informují o zneužití (moci), podlamují spravedlnost a narušují důvěru lidí ve své vlády. Jak jsme viděli na mnoha místech - a naposledy v parlamentních volbách v Rusku -, volby, které nejsou svobodné, ani spravedlivé, mají stejný dopad,“ řekla Clintonová v litevské metropoli Vilniusu, kde dnes začala dvoudenní schůzka ministrů zahraničí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Právě OBSE, která ruské volby monitorovala, upozornila na řadu nedostatků a porušení pravidel během hlasování. Volební kampaň podle organizace poznamenala omezená politická soutěž a nedostatečná poctivost. Sčítání hlasů pak prý provázela „četná procedurální narušení“ jako například očividná manipulace s lístky.

Některé ruské organizace upozorňují na „zájhadu“, jak Putinova strana mohla nakonec v Moskvě získat 46 procent hlasů, ačkoliv podle sociologických průzkumů u volebních místností měla podporu okolo 27 procent voličů. Rovněž podle protokolů z 36 volebních okrsků, které se ocitly v rukou novinářů, pro vládní stranu hlasovalo v průměru 23,4 procenta Moskvanů. Odlišnost oficiálních výsledků od poznatků pozorovatelů v 10 z 57 okrsků zaznamenalo i sdružení Golos, monitorující volby už více než deset let.

Dalším demonstracím v Moskvě má zabránit "Dzeržinského divize"

Moskva v pondělí poprvé po letech zažila velkou demonstraci proti vládnoucímu režimu. Podle policie asi 2 tisíce, podle organizátorů až 10 tisíc lidí protestovalo proti „nečestným a nespravedlivým“ volbám, ke kterým nebyly protirežimní strany připuštěny, a „falšování výsledků“.

Rusko, protestyRusko, protesty | CTKNespokojenost s vládou Jednotného Ruska mezi lidmi roste.

Po skončení povolené akce policie zabránila davu v pochodu ke Kremlu a zatkla na 300 demonstrantů, včetně několika opozičních předáků a populárního blogera Alexeje Navalného.

Do centra Moskvy teď míří posily z vojsk ministerstva vnitra. Cílem je podle úřadů „zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti občanů“. Přesun kolon jednotek následuje po žádosti moskevského policejního velitelství. Posily z dalších regionů prý nejsou zapotřebí, stačí příslušníci operativní jednotky, známé Moskvanům jako „Dzeržinského divize“. Felix Dzeržinskij byl zakladatelem komunistické tajné policie.

Rusko - protestyRusko - protesty | CTKPolicie v Moskvě zatkla asi 300 demonstrantů.