Další vyzyvatel: Britským premiérem chce být i ministr Crabb

Britský ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Stephen Crabb

Britský ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Stephen Crabb Zdroj: UK Trade & Investment

Do čela britské Konzervativní strany chce po odstupujícím premiérovi Davidu Cameronovi nastoupit dosavadní ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Stephen Crabb. Informovala o tom zpravodajská televize Sky News a internetový list Politico.

Crabb, který svůj záměr oznámil dnes, se tak stává prvním kandidátem na funkci předsedy strany a tedy i šéfa budoucí vlády. Britský tisk již delší dobu spekuluje o tom, že Cameronovým nástupcem může být také bývalý londýnský starosta Boris Johnson, ministr spravedlnosti Michael Gove nebo ministryně vnitra Theresa Mayová.

Stranický výbor, který volbu nového šéfa strany a zároveň premiéra organizuje, v pondělí oznámil, že nominace mají být předloženy do čtvrtka 30. června do poledne místního času (13:00 SELČ). Vítěz by měl být znám nejpozději do začátku září.

Cameron, který vedl kampaň za setrvání Británie v EU, v pátek oznámil záměr odstoupit po porážce ve čtvrtečním britském referendu o Evropské unii. V něm většina voličů hlasovala pro odchod Británie z EU.