Boris Johnson nemusí nahradit Camerona. Konzervativci váhají

Boris Johnson

Boris Johnson Zdroj: ctk

Oznámení výsledků britského referenda
Cameronův hlavní soupeř v Konzervativní straně a vůdce stoupenců odchodu z EU Boris Johnson
Nával kolem auta Borise Johnsona
vůdce protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage po oznámení výsledků britského referenda
Příznicvi brexitu slaví
10
Fotogalerie
Kandidátů na nového lídra toryů je zhruba pět. Borisi Johnsonovi, který vedl kampaň za odchod Británie z EU, může při konečném rozhodování uškodit právě jeho nekompromisní kritika institucí Evropské unie.

Zdálo se to být jasné – pokud padne David Cameron, novým předsedou Konzervativní strany a premiérem Velké Británie se stane Boris Johnson, dlouhodobě jeden z nejpopulárnějších anglických politiků. Nynější předseda vlády sice kvůli výsledku referenda oznámil rezignaci, horká kandidatura bývalého londýnského starosty ale možná vychládá. Dlouhodobí pozorovatelé britské vnitrostranické scény se shodují, že Johnson není dobrý stratég, a pochybují, zda by právě on byl schopen vést složitá pobrexitová jednání s unijními špičkami.

Johnson už není tak vehementní

K jeho minusům přičítají i přílišnou vyhrocenost kampaně vedené před konáním plebiscitu. Johnson (nebo jeho poradci) si toho je vědom a začíná ubírat na vehemenci. Minulý pátek dal v projevu opatrně najevo, že by se Británie neměla obracet k Evropě zády a izolovat se. „Spojené království nechce zvedat padací most a vstoupit do izolace,“ zdůraznil hned na začátku svého vystoupení. A dokonce varoval před unáhlenými kroky a uspěchaným odchodem z EU.

Davida Camerona příslib vypsání referenda v posledních volbách vynesl k triumfu, výsledek plebiscitu znamená konec jeho politické kariéry. Osudným by se plebiscit nakonec mohl stát i pro Borise Johnsona, přestože stál na opačné straně. Jestli ho k tomu vedl podobný kalkul jako Camerona ke slibu referenda, těžko říct. Každopádně tento dvaapadesátiletý politik byl dlouhá léta jedním z největších spojenců současného předsedy vlády, spřátelili se už v době studia na Oxfordské univerzitě. Platilo to až do letošního února. Tehdy premiérovi poslal SMS zprávu, v níž mu oznámil, že bude bojovat za vystoupení Británie z unie.

Galerie: Británie po referendu

Na hledání nového předsedy mají konzervativci zhruba tři měsíce. Adresu Downing Street 10, oficiální premiérské sídlo, hodlá Cameron opustit v říjnu. Zabydlet by se v něm teoreticky mohli kromě Johnsona třeba ministr financí George Osborne nebo ministr spravedlnosti Michael Gove. Prvně jmenovaný byl na Cameronově straně, Gove vysvětloval Britům, proč jim bude lépe bez Evropské unie. Skloňuje se však i jméno ministryně vnitra Theresy Mayové. Ta patřila do tábora zastánců brexitu, v kampani se ale držela stranou.