Dodržovat jadernou dohodu není pro Írán jedinou možností, vzkazuje USA šéf diplomacie

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf Zdroj: ctk

Dodržovat mezinárodní jadernou dohodu z roku 2015 není jedinou možností, kterou Írán má. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek na twitteru napsal íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. Dohoda je ohrožena letošním oznámením Spojených států, že od ní odstupují. Ostatní signatáři zatím ujednání hodlají dodržovat.

"Být signatářem, který dohodu stále dodržuje skrze své činy a nikoliv jen skrze slova, není pro Írán jedinou možností," napsal ministr.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), která plnění dokumentu z roku 2015 kontroluje, ve své čtvrteční čtvrtletní zprávě konstatovala, že Írán i nadále své závazky vyplývající z dohody o jaderném programu plní.

Mezinárodní jadernou dohodu s Íránem podepsaly v roce 2015 Spojené státy, Francie, Británie, Německo, Čína, Rusko a EU; Teherán se v dokumentu zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za odvolání s ním spojených sankcí. Díky dohodě se zahraničním firmám otevřel přístup na osmdesátimilionový íránský trh.

Americký prezident Donald Trump ale letos květnu oznámil, že USA od dohody odstupují a tento měsíc zavedl Washington proti Íránu nové sankce. Další vlna amerických sankcích proti Íránu se očekává v listopadu. Trump dohodu dlouhodobě kritizuje s tím, že do ní není zahrnut íránský balistický program, ani role Íránu v konfliktech v Sýrii či v Jemenu.

K odstoupení USA od dohody se již dříve kriticky vyjádřili její další signatáři a EU usiluje o to, aby mohla zachovat obchod s Íránem. Teherán pohrozil, že od dohody odstoupí, pokud mu přestane přinášet ekonomické výhody plynoucí ze zrušení sankcí.