Dohoda o volném obchodu platí. Jižní Korea a Čína zruší cla u většiny zboží

Kontejnery připravené k přepravě

Kontejnery připravené k přepravě Zdroj: archiv

Jihokorejský parlament dnes ratifikoval dohodu o volném obchodu s Čínou, která je největším obchodním partnerem Koreje. Pro Čínu jde z hlediska objemu obchodu o největší dvoustrannou smlouvu o volném obchodu. Obě země zruší v příštích dvou desetiletích ve vzájemném styku cla u více než 90 procent zboží.

Dohodu podepsaly vlády obou zemí po tříletých jednáních počátkem června. Smlouva odstraní okamžitě po vstupu v platnost jihokorejská cla na dovoz čínského zboží v hodnotě 42 miliard dolarů (1,1 bilionu korun) a cla na jihokorejský vývoz do Číny sníží o 73 miliard dolarů. Dohoda pokrývá celkem 22 oblastí, nezahrnuje ale rýži ani automobily.

Jižní Korea je jednou z mála rozvinutých zemí, které mají v obchodě s Čínou přebytek. Ten loni dosáhl 55 miliard dolarů, zejména díky vývozu chytrých telefonů, televizorů a polovodičů, uvádějí podle agentury Reuters vládní údaje.

Nejvyšší představitelé Jižní Koreje, Číny a Japonska se počátkem listopadu dohodli, že budou spolupracovat na vytvoření regionálního ekonomického partnerství, které se má stát největší zónou volného obchodu na světě. Peking prosazuje regionální dohodu o volném obchodu, která by zahrnovala ještě dalších 13 zemí, včetně Austrálie, Indie a Nového Zélandu.