Dvě největší slovenská města spojila dálnice, Twitter je ve ztrátě kvůli mimořádným nákladům

Otevření nového úseku dálnice od maďarského Miškolce ke slovenským hranicím

Otevření nového úseku dálnice od maďarského Miškolce ke slovenským hranicím Zdroj: Město Košice, E15

Otevření nového úseku dálnice od maďarského Miškolce ke slovenským hranicím se zúčastnil premiér Viktor Orbán
Otevření nového úseku dálnice od maďarského Miškolce ke slovenským hranicím se zúčastnil maďarský premiér Viktor Orbán
Otevření nového úseku dálnice od maďarského Miškolce ke slovenským hranicím
Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II. při online rozhovoru s Gunnem Kimem
8
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Bratislavu a Košice propojila dálnice

Dvě největší slovenská města se dočkala dálničního spojení, vede ale přes Maďarsko. Premiér Viktor Orbán v úterý po 3,5 letech výstavby slavnostně otevřel téměř šedesát kilometrů dlouhý úsek dálnice z Miškolce na slovenskou hranici.

„Nemáme sice rok 2010, jak to bylo v původních plánech našich politiků, ale děkuji našim jižním sousedům, že se jim podařilo Košice s Bratislavou propojit přes Miškolc,“ uvedl primátor východoslovenské metropole Jaroslav Polaček. Slováci mohou nový úsek do konce roku používat i bez zakoupení maďarské dálniční známky.

Obnovitelné zdroje loni vyrobily v EU nejvíce elektřiny

Obnovitelné zdroje se v roce 2020 staly největším unijním zdrojem elektřiny, tvrdí aktuální zpráva Evropské komise. Z fotovoltaiky, větrných turbín a z podobných zařízení se loni v EU vyprodukovalo 38 procent elektrického proudu. Těsně tak překonaly fosilní paliva, které se na výrobě elektřiny podílely ze 37 procent.

Emise skleníkových plynů loni klesly o desetinu, což dává komise do souvislosti hlavně s koronavirovým útlumem. Letošek ale může trend zvrátit, podle předběžných informací z některých zemí se výroba elektřiny ze zelených zdrojů vlivem počasí nedařila jako obvykle.

Alžběta II. nenavštíví klimatický summit

Britská královna Alžběta II. nenavštíví napjatě očekávaný klimatický summit COP26 ve skotském Glasgow. Lékař pětadevadesátileté panovnici doporučil odpočinek. Už minulý týden královna ze zdravotních důvodů odložila návštěvu Severního Irska. Pracuje ale z Buckinghamského paláce a účastníky nadcházející události se chystá pozdravit prostřednictvím videonahrávky.

Je známo, že by si Alžběta přála, aby summit vyústit v přísnější kroky v boji se změnou klimatu. Nedávno uvedla, že ji irituje, když lidé o tomto problému mluví, ale adekvátně nejednají.

Z trhů a burz

Twitter se propadl do ztráty

Americká internetová společnost Twitter ve třetím čtvrtletí ztratila více než půl miliardy dolarů v důsledku mimořádných nákladů na urovnání soudního sporu. Gigant v oblasti sociálních sítí zaplatil 810 milionů v souvislosti s nařčením z klamání investorů, které se týkalo počtu a chování uživatelů.

Tržby firmy však stouply o 37 procent na 1,28 miliardy dolarů. Z toho tržby z reklamy činily 1,14 miliardy. Průměrný denní počet uživatelů, kteří vidí reklamu, se meziročně zvýšil o 13 procent na 211 milionů.

Americké akcie dále sílily

Příznivé hospodářské výsledky některých společností přispěly v úterý k mírnému růstu amerických akcií, indexy Dow Jones a S&P 500 se tak vyšplhaly na další rekordní maxima. Dow Jonesův index si připsal 0,04 procenta, index S&P 500 vzrostl o 0,18 procenta a Nasdaq Composite šel nahoru o 0,06 procenta.

Dařilo se zejména akciím GE a United Parcel Service (UPS). Dobře si vedl i panevropský index Stoxx Europe 600, který poskočil nahoru o 0,8 procenta a uzavřel na rekordním maximu.

Tokijská burza plánuje prodloužit obchodování

Obchodní den na tokijské burze bude zřejmě o půl hodiny delší, což by znamenalo první takovou změnu v tamním obchodování za více než dekádu. Trh s akciemi by se uzavřel v 15.30 místního času.

Zastánci návrhu argumentují tím, že v Japonsku je na obchodování méně času než v USA, Evropě i v jiných asijských zemích. Věří, že krok přispěje ke komfortu investorů. Tokijská burza v současnosti otvírá v devět hodin ráno, mezi 11.30 a 12.30 je pauza na oběd. Diskutovalo se i o jejím zrušení.

Tweet dne

Stále více komentátorů vnímá, že Rusko používá Nord Stream 2 k manipulaci s cenami plynu a vydírání Evropy. Polsko o těchto hrozbách informuje už dlouhou dobu.

Mluvčí polského ministra vnitra a koordinátora speciálních služeb Stanisław Żaryn komentuje současnou situaci, kdy je plynovod do Německa Gazpromem technicky připraven ke spuštění, čeká však na dokončení procesu certifikace.

Stane se dnes

  • Začíná odvolací slyšení, během něhož londýnský soud rozhodne, zda by měl být zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange vydán z Británie do USA.
  • Němečtí sociální demokraté (SPD), Zelení a liberální svobodní demokraté (FDP) zahajují v rámci 22 pracovních skupin přípravu společného vládního programu.
  • Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) představí výroční zprávu o migraci ve světě.
  • Největší světový výrobce nealkoholických nápojů, americká společnost Coca-Cola, zveřejní hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí.
  • Výsledky představí i americké automobilky General Motors a Ford.