ECB: Fed ohrožuje evropský finanční systém

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ECB

Evropská centrální banka (ECB) v polovině týdne varovala před nebezpečím, které ekonomice eurozóny hrozí vlivem blížícího se omezení kvantitativního uvolňování americkou centrální bankou (Fed).

Ve své poslední zprávě o finanční stabilitě ECB uvádí, že vnější rizika pro finanční systém eurozóny se – navzdory zlepšujícím se tržním podmínkám – od května zvýšila kvůli debatě Fedu o omezení současného programu odkupu aktiv v hodnotě 85 miliard dolarů měsíčně.

„Od května docházelo k významnému přecenění na dluhopisovém trhu především díky změně očekávaného vývoje monetární politiky ve Spojených státech. Toto přecenění bylo doprovázené zvýšenou kolísavostí měnových trhů a propadem aktiv na rozvíjejících se trzích,“ píše ECB ve zprávě.

Fed by mohl o začátku utahování přísunu nových peněz do ekonomiky rozhodnout již na svém prosincovém zasedání. Zásadní bude, jak dopadnou data o americké nezaměstnanosti a tvorbě nových pracovních míst, která se očekávají za týden.

Pokud pozitivně překvapí, mohlo by pro omezování tištění nových peněz hlasovat více členů měnového výboru Fedu, který rozhoduje o měnové politice americké centrální banky. Makroekonomická data z největší ekonomiky byla tento týden smíšená. Překvapil chicagský průmyslový index, zklamaly objednávky zboží dlouhodobé spotřeby.

Investoři s napětím čekají na prosincové zasedání FEDu

Vojtěch Benda: Sáhne ECB po další injekci?