ECB je připravena zasypat kontinent čerstvými eury

Prezident ECB Mario Draghi

Prezident ECB Mario Draghi Zdroj: ctk/AP

K masivnímu tisku nových peněz na podporu ekonomik eurozóny dosud nebylo blíž. Pokud vyhlídky pro růst cen dále oslabí a euro bude posilovat, je Evropská centrální banka připravena zasáhnout hned na několika frontách. V zásobníku banky je širší nákup aktiv, záporné úrokové sazby nebo další kolo levných úvěrů pro finanční sektor eurozóny.

„ECB se zavazuje použít konvenčních i nekonvenčních nástrojů, jak se vypořádat s riziky plynoucími z dlouhodobě nízké inflace,“ uvedl tiskové konferenci guvernér ECB Mario Draghi.

Banka zvažuje rozšíření programu nákupu dluhopisů, snížení koridoru pro pohyb úrokových sazeb včetně případného zavedení záporných úroků z vkladů, ve hře je i další fáze LTRO, tedy dlouhodobého programu refinancování bank eurozóny.

V rámci programu nákupu aktiv je mimo jiné banka připravena cenné papíry kryté půjčkami (ABS), které stály u prvopočátku finanční krize. Výkup těchto papírů by bankám uvolnil více peněz na úvěry podnikům i domácnostem, a podpořil tak hospodářský růst.

Nízká inflace

Inflace v eurozóně byla v březnu o poznání níže, než ji ECB chtěla vidět. Zatímco bankéři z Frankfurtu cílili míru inflace na dvě procenta, ceny rostly o pouhé půlprocento. Ekonomové včetně Mezinárodního měnového fondu začali volat po tom, aby ECB dále uvolnila svou politiku, a to s odvoláním na americký vzor v podobě kvantitativního uvolňování.

ECB se tak vydává opačným směrem než centrální banky v Americe a Velké Británii. Oba regiony totiž hlásí o poznání intenzivnější hospodářské oživení než eurozóna, a banky tak avizují spíše postupné zpřísňování svých měnových politik.

Příslib ECB srazil výnosy z dluhopisů