Efekt Trump: Američané se bojí zákazu potratů, hromadně skupují antikoncepci

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Donald Trump
Donald Trump
Oslava Trumpovy výhry
Donald Trump
Rapublikáni a figurína Donalda Trumpa
30
Fotogalerie

Americké zdravotnické organizace po prezidentských volbách evidují prudký nárůst poptávky po dlouhodobé antikoncepci. 

Americké zdravotnické organizace po prezidentských volbách evidují prudký nárůst poptávky po dlouhodobé antikoncepci. Svědčí to podle lékařů o silných obavách z omezení práva na interrupce, jež prosazuje konzervativní křídlo Republikánské strany vítěze voleb Donalda Trumpa.

Data o růstu poptávky po antikoncepčních prostředcích poskytla novinářům společnost Planned Parenthood (Plánované rodičovství), která má na území USA kolem 650 zdravotních středisek a potratových klinik a z poloviny je závislá na financování z veřejných fondů. Podle vedení společnosti se po volbách zvýšil i objem finančních darů, které tvoří druhou polovinu rozpočtu.

Ve volbách zvítězil republikán Trump a strana si zachovala většinu v obou komorách Kongresu. To podle analytiků usnadní odpůrcům potratů, aby financování Planned Parenthood omezili a zrušili krytí antikoncepce ze zdravotního pojištění, jež zavedl prezident Barack Obama.

Ve státě Illinois se například po prezidentských volbách zvýšila poptávka po dlouhodobě působící antikoncepci o 50 procent. V Texasu se v tomto týdnu trojnásobně zvýšil objem finančních darů na účtech Planned Parenthood a přihlásila se víc než stovka dobrovolníků, kteří chtějí pomoci zvládnout vyšší poptávku po antikoncepci.

Postoj Trumpa k plánovanému rodičovství není podle médií úplně jasný. V březnu prohlásil, že ženy si za umělé přerušení těhotenství zaslouží trest, později ale svůj výrok odvolal. Ve středu Trumpův tým vydal prohlášení, v němž bez dalších podrobností uvedl, že budoucí vláda "bude chránit nevinný lidský život od početí do přirozené smrti". K vášnivým odpůrcům interrupcí patří Trumpův viceprezident Mike Pence.