Ekonomika USA zabrala: růst zrychlil na 3,1 procenta

USA

USA Zdroj: profimedia.cz

Ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí stoupla o 3,1 procenta, tedy nejprudším tempem od konce loňského roku. Oznámilo to americké ministerstvo obchodu. Opravilo tak svůj předchozí odhad, podle kterého růst činil pouze 2,7 procenta.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že ministerstvo odhad opraví pouze mírně na růst o 2,8 procenta. Ve druhém čtvrtletí stoupla americká ekonomika o 1,3 procenta.

Řada analytiků podle agentury AP předpokládá, že ve čtvrtém čtvrtletí tempo hospodářského růstu zvolní na 1,5 procenta kvůli negativním dopadům bouře Sandy a nejistotě ohledně rozpočtových problémů.

Vývoj HDP USA(mezičtvrtletně, v procentech)

Vývoj HDP USAVývoj HDP USA | tradingeconomics.com

Ekonomy nyní znepokojuje zejména takzvaný fiskální útes. Tímto výrazem jsou označovány automatické výdajové škrty a zvyšování daní hrozící na konci roku. Tato opatření by podle některých analytiků mohla americkou ekonomiku uvrhnout do recese.

Americké ministerstvo práce dnes navíc uvedlo, že počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden stoupl o 17 tisíc na 361 tisíc osob.

„Tempo přijímání zaměstnanců je stále neuspokojivé, protože podniky mají obavy z dopadů fiskálního útesu na poptávku,“ uvedl analytik Tanweer Akram ze společnosti ING Investment Management. „HDP ve třetím čtvrtletí byl do značné míry v souladu s očekáváním,“ dodal.

Národní asociace podnikových ekonomů (NABE) předpovídá, že tempo růstu ekonomiky Spojených států napřesrok nepatrně zpomalí na 2,1 procenta z předpokládaných 2,2 procenta v letošním roce.