Erdogan: V syrském letadle jsme našli ruskou munici

Syrský Airbus A320 během nuceného přistání v Ankaře

Syrský Airbus A320 během nuceného přistání v Ankaře Zdroj: ctk/ap

Na palubě syrského civilního letadla, které ve středu muselo nuceně přistát v Turecku, byla munice ruské výroby. Prohlásil to dnes turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. Incident vyvolal další napětí mezi Tureckem na jedné a Sýrií a Ruskem na druhé straně.

Letadlo na lince Moskva-Damašek přinutily přistát ve středu dvě turecké stíhačky. Turecko mělo podezření, že na palubě byl zakázaný materiál. Ministr zahraničí Ahmet Davutoglu prohlásil ještě v noci, že součástí nákladu byly položky, které nelze legálně přepravovat civilními lety. Turecko jednalo na základě informací rozvědky.

Erdogan dnes řekl, že byla zabavena munice vyrobená ruskou továrnou a že určena byla syrskému ministerstvu obrany. Turecké sdělovací prostředky dosud spekulovaly, že v kontejnerech, které Turecko zabavilo, bylo nebojové vybavení jako vysílačky a antény.

Rusko chce vysvětlení incidentu, při němž prý byly ohroženy životy ruských pasažérů, a Sýrie postup Turecka označila za pirátství. Syrské aerolinie trvají na tom, že letadlo, v němž bylo 35 cestujících a z nich 17 Rusů, nic nelegálního nepřepravovalo. Stroj nakonec přistál v Damašku dnes ve 4:10 SELČ.

Turecké ministerstvo zahraničí oznámilo, že posádka dostala nabídku otočit stroj zpět, ještě když byla nad Černým mořem. Pilot se ale rozhodl pokračovat.

Rusko odložilo plánovanou pondělní návštěvu Turecka prezidenta Vladimira Putina, ale Kreml ujistil, že o odkladu bylo rozhodnuto ještě před incidentem. Putin pojede do Turecka zřejmě 3. prosince. Turecké ministerstvo zahraničí si dnes předvolalo ruského velvyslance v Ankaře.

Syrské boje si ve středu vyžádaly životy 198 osob. Dnes se znovu bojuje o strategické město Maarat an-Numán, ležící mezi Damaškem a Halabem. Opozice ho sice v úterý dobyla, ale armáda se je snaží získat zpět, protože město leží na trase, po níž Damašek posílá posily jednotkám na severu. Vojsko dnes město bombarduje, opoziční bojovníci proti těžké technice nasadili protitankovou munici. Podle reportéra agentury AFP mají v rukou pětikilometrový úsek dálnice v oblasti Maarat an-Numánu. Na hranici s Libanonem ozbrojenci označení ve státní televizi za teroristy napadli autobus se syrskými dělníky. Osm z nich zabili a dalších osm zranili.

Turecký ministr energetiky Taner Yildiz dnes sdělil novinářům, že Sýrie přestala před týdnem odebírat z Turecka elektřinu. Syrská rozvodná síť je údajně boji natolik poškozená, že ji nelze pro rozvod elektřiny používat. Yildiz řekl, že Turecko je připraveno obnovit dodávky okamžitě, jakmile o to Sýrie požádá.

O diplomatické řešení syrské krize se pokouší zvláštní zmocněnec OSN Lachdar Brahímí. Dnes jednal v Džiddě, kde je nyní saúdskoarabský král Abdalláh a další představitelé Rijádu. Brahímí bude podle jeho mluvčího pokračovat v cestě po regionu do Káhiry a pak by měl dojet do Damašku. Brahímí tam byl už v září, ale zatím nepřišel s novým návrhem na řešení krize. Generální tajemník Pan Ki-mun tento týden řekl, že se Brahímí bude snažit přimět Sýrii k vyhlášení jednostranného příměří, k němuž se připojí také opozice. Damašek to okamžitě zamítl.