Estonsko má novou vládu s proruským premiérem, sankce ale zachová

Nový proruský estonský premiér Jüri Rata

Nový proruský estonský premiér Jüri Rata Zdroj: Erik Peinar – Riigikogu Kantselei / Chancellery of the Riigikogu

Estonsko, MHD
Estonská armáda
Tallin
Tallinn, Estonsko
Estonsko
7
Fotogalerie

Estonská prezidentka Kersti Kaljulaidová jmenovala novou vládu levého středu. Kabinet slibuje zachovat beze změny zahraniční a obrannou politiku této členské země Severoatlantické aliance a Evropské unie, ačkoli klíčový partner v nové vládní koalici bývá spojován s Ruskem a těší se přízni početné ruské menšiny, upozornila agentura AP.

V čele patnáctičlenné vlády stojí šéf druhého nejsilnějšího uskupení v parlamentu, Estonské strany středu, 38letý Juri Ratas. Ten teprve před měsícem vystřídal Edgara Savisaara, který stranu středu vedl po čtvrt století. Savisaar svými blízkými styky s Moskvou budil mezi Estonci pochyby, a to zejména uzavřením dohody o spolupráci se stranou ruského prezidenta Vladimira Putina Jednotné Rusko. Podle Ratase byla tato dohoda odložena k ledu.

Savisaarovo rozhodnutí neucházet se o další znovuzvolení do předsednické funkce vyústilo v ustanovení nové vládní koalice. Před týdnem padla vláda premiéra Taaviho Roivase, když koalici s jeho Reformní stranou opustili sociální demokraté a konzervativci. Obě tyto skupiny přešly k Ratasově straně, která se ještě donedávna vyhýbala jakékoli kritice sousedního Ruska.

Nová koalice slíbila nadále podporovat sankce uvalené na Rusko a chce dosáhnout výdajů na obranu ve výši dvou procent hrubého domácího produktu, jak požaduje dohoda spojenců uvnitř NATO.

V pondělí estonský parlament poměrem 53 ku 33 hlasům schválil mandát premiéra Ratase vytvořit novou vládu. Premiér ještě dříve ujistil, že záruky bezpečnosti a blahobytu Estonska vidí v NATO a EU.

Politická scéna pobaltské země s 1,3 miliony obyvatel, z nichž čtvrtinu tvoří Rusové, se během dvou měsíců prudce změnila zvolením nové prezidentky a vytvořením nové vlády. Předchůdce Kaljulaidové Toomas Hendrik Ilves, který stál v čele Estonska deset let, byl ostrým kritikem Ruska.