EU rozhodla: může koupit až 1,8 miliardy vakcín Pfizer

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová Zdroj: Reuters

Evropská komise (EK) schválila smlouvu na nákup až 1,8 miliardy dávek vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech. Oznámila to předsedkyně komise Ursula von der Leyenová, podle níž má kontrakt pokrýt období do roku 2023. Země EU mají v dosud největší smlouvě na vakcíny zaručen nákup 900 milionů dávek s možností stejné množství si dokoupit.

Americká společnost Pfizer a německý podnik BioNTech jsou již dnes největšími dodavateli vakcín do EU. Brusel s jejich preparátem na rozdíl od vakcín firem AstraZeneca nebo Johnson & Johnson počítá i do budoucna.

EU má dosud od firem Pfizer/BioNtech objednáno 600 milionů dávek, celkem 250 milionů dodají ve druhém čtvrtletí. To je více, než všechny ostatní společnosti dohromady.

Nová smlouva má podle představ komise umožnit v příštích dvou letech přeočkování a posílení imunity všech 450 milionů obyvatel unijních zemí. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) zatím doporučuje využití vakcíny u lidí starších 16 let, v červnu má rozhodnout o případném rozšíření na děti od 12 let.

"Další kontrakty a další vakcínové technologie budou následovat," uvedla dnes k podpisu smlouvy šéfka unijní exekutivy. Komise již dříve uvedla, že vidí potenciál spíše v takzvaných mRNA vakcínách, které vedle Pfizeru vyrábí také americká společnost Moderna.

Naproti tomu virové vakcíny, jejichž výrobcem jsou firmy AstraZeneca a Johnson & Johnson, se podle Bruselu v EU využívat nebudou. EMA dlouhodobě zkoumá vzácné nežádoucí účinky obou preparátů, kvůli nimž státy dočasně omezovaly či zastavovaly jejich využívání. Na prvně jmenovanou společnost navíc komise podala žalobu kvůli tomu, že dodala a plánuje ve stanovených termínech dodávat výrazně méně vakcín, než se zavázala ve smlouvě.