Evropa bojuje s drahou elektřinou a plynem. Amazon zvyšuje mzdy

Evropské státy bojují s rostoucími cenami elektřiny a plynu. V Británii kvůli tomu končí dva přední dodavatelé energií. Italská, španělská a řecká vláda se chystají proti zdražování zakročit.

Evropské státy bojují s rostoucími cenami elektřiny a plynu. V Británii kvůli tomu končí dva přední dodavatelé energií. Italská, španělská a řecká vláda se chystají proti zdražování zakročit. Zdroj: e15.cz

Odcházející německá kancléřka Angela Merkelová bude Evropanům chybět. Vyplývá to z průzkumu, který bezprostředně před německými volbami uskutečnila Evropská rada pro zahraniční vztahy.
Americká společnost Amazon chce přijmout 125 tisíc nových zaměstnanců. Zvyšuje také průměrnou startovní mzdu na osmnáct dolarů za hodinu.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Vysoké ceny energií trápí evropské státy

Evropu nadále sužují vzrůstající ceny energií, které se už v mnoha státech dostaly na rekord. Například ve Velké Británii kvůli nim zkrachovali dva přední dodavatelé elektřiny a plynu – společnosti Utility Point a People’s Energy, které dohromady obsluhovaly přes půl milionu zákazníků. Musely ukončit činnost, protože nakupovaly energie za vyšší ceny, než je prodávaly spotřebitelům. Britský regulátor nyní určí, kdo jejich zákazníky převezme.

Italský premiér Mario Draghi pro změnu plánuje použít na boj se zdražováním elektřiny peníze z veřejných fondů, uvedla v úterý agentura Bloomberg. Zakročit se chystají rovněž řecká a španělská vláda. Francouzská to zvažuje.      

Merkelová bude Evropanům chybět, tvrdí průzkum

Spolková republika má už podle většiny Evropanů nejlepší časy za sebou. Vyplývá to z průzkumu, který necelé dva týdny před tamními volbami zveřejnila Evropská rada pro zahraniční vztahy. Negativně vidí budoucnost postmerkelovského Německa 34 procent respondentů. Průzkumu se zúčastnilo přes šestnáct tisíc lidí z dvanácti zemí. Česko mezi nimi nebylo.

Nejpesimističtěji nahlíželi na stav svého státu sami Němci. Celých 52 procent vidí Německo jako upadající velmoc. Podobné názory však měli i Rakušané, Poláci, Italové nebo Francouzi. O něco pozitivněji nahlížejí budoucnost Německa Španělé či Bulhaři. Studie také zjistila, že většině evropských obyvatel bude Angela Merkelová v čele Německa chybět. Až 41 procent by ji zvolilo za svého politického lídra, zatímco francouzský prezident Emmanuel Macron by uspěl jen u čtrnácti procent.    

Z trhů a burz 

Všechny akcie kromě německých zlevňovaly

Americké akcie se v úterý propadly. Náladu investorů ovlivnila ekonomická nejistota spojená s nekončící pandemií a obavy ze zvýšení korporátní daně v USA. Dow Jonesův index odepsal 0,84 procenta. Širší S&P 500 se snížil o 0,57 procenta a Nasdaq Composite ubral 0,45 procenta. Převážně v minusu včera skončily také hlavní trhy v západní Evropě. Panevropský ukazatel STOXX Europe 600 pozbyl 0,01 procenta. Britský FTSE 100 oslabil o 0,49 procenta a francouzský CAC 40 klesl o 0,36 procenta. Výjimkou byla pouze burza ve Frankfurtu. Hodnota tamního indexu DAX se zvedla o 0,14 procenta. 

Amazon shání řidiče, láká je na vyšší mzdy

Obří internetový prodejce Amazon se připravuje na další expanzi. Společnost v úterý oznámila, že plánuje přijmout 125 tisíc zaměstnanců, zejména řidičů a skladníků. Proto také ve Spojených státech zvýší průměrnou startovní mzdu na osmnáct dolarů, zhruba 387 korun, za hodinu. Dříve to bylo patnáct dolarů za hodinu. V některých lokalitách bude zaměstnavatel nabízet i jednorázové podpisové bonusy až ve výši tří tisíc dolarů. Amazon již letos otevřel v USA 250 nových skladů a jen tento měsíc chce otevřít dalších sto. Akcie amerického gigantu včera přesto poklesly o 0,21 procenta na 3450 dolarů. 

Tweet dne

Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se opět pokouší o prohloubení obchodních vztahů ČR s Tchaj-wanem. 

Stane se dnes

  • Koná se online debata o stavu Evropské unie, které se zúčastní  předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
  • Papež František ukončí návštěvu Slovenska a odpoledne odletí zpátky do Říma. 
  • V Itálii začíná soud s bývalým ministrem vnitra Matteem Salvinim, který záměrně zadržoval na moři loď nevládní organizace Open Arms se zachráněnými uprchlíky na palubě.
  • V Barceloně začne jednání představitelů španělské vlády a zástupci Katalánska o vzájemném usmíření a budoucnosti regionu. 
  • Uskuteční se tisková konference na téma nezákonného udělování zemědělských dotací na Slovensku. Mezi účastníky bude i Tomáš Zdechovský, koordinátor poslaneckého klubu Evropské lidové strany ve výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu a šéfka výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová.
  • Brusel zveřejní data o vývoji průmyslové výroby ve státech Evropské unie za červenec.
  • Washington bude informovat o vývoji průmyslové výroby v USA za srpen.