Evropská unie prý poskytne Srbsku peníze na uprchlická střediska

Migranti na srbsko-maďarské hranici

Migranti na srbsko-maďarské hranici Zdroj: ctk/ap

Evropská unie je prý připravena poskytnout Srbsku 3,2 milionu eur (86,6 milionu korun) na vybudování nových záchytných středisek pro uprchlíky. Informují o tom srbská média s odvoláním na diplomatické zastoupení Evropské unie v Bělehradě. Podle agentury AFP stovky běženců i dnes dál proudí z Makedonie do Srbska.

„Na rozšíření ubytovacích kapacit pro migranty v Srbsku bude využito 3,2 milionu eur. Přesný způsob a místo bude záviset na situaci v terénu a na aktuálním posouzení vlády,“ citovala unijní informaci bělehradská televizní a rozhlasová stanice B92. Podle dřívějšího sdělení nejmenovaného představitele unijního zastoupení v Srbsku se neplánuje výstavba jednoho velkého střediska pro příjem uprchlíků, o čemž veřejnost hodně spekulovala. Mělo by jít spíše o více záchytných táborů.

Předseda srbské vlády Aleksandar Vučić při jednání v Berlíně s německou kancléřkou podle listu Blic řekl, že by bylo možné vybudovat sběrné tábory na hranicích s Makedonií a možná i v Bělehradě. Podle informací B92 se prý připravuje plán, který počítá s vyčleněním osmi milionů eur na „řízení migrace s ochranou lidských práv“ v zemích západního Balkánu a Turecku. Hlavními příjemci této pomoci, určené hlavně na identifikaci a návrat migrantů, mají být Makedonie a Srbsko.

120 tisíc lidí

Od začátku roku bylo v Srbsku registrováno kolem 120 tisíc běženců a jen 500 z nich požádalo o azyl. Srbské úřady přitom počítají s tím, že v nadcházejících měsících přijdou do země tisíce dalších běženců. V současné době jich denně dorazí 2000 až 2500. Srbsko stejně jako Makedonie jsou jen tranzitními zeměmi pro migranty z Blízkého východu a z Afriky, kteří utíkají do bohatších západoevropských zemí před ozbrojenými konflikty a bídou.

AFP uvedla, že hranice z Makedonie do Srbska dnes v podstatně klidnější atmosféře než v pondělí přecházejí postupně skupiny po několika desítkách migrantů. V klidu na ně dohlížejí uniformovaní policisté s neprůstřelnými vestami.