Evropským hrám přibude konkurence

Evropským hrám přibude konkurence

Evropským hrám přibude konkurence Zdroj: Profimedia.cz

Evropské hry, které se poprvé konaly v červnu v Baku, skončily pro pořadatelské město úspěchem. Většina z 600 tisíc vstupenek, které byly k dispozici, se prodala. Budoucnost Evropských her je však nejasná. Zvláště když akce bude mít konkurenci.

Evropské hry jsou kontinentální obdobou olympiády. První ročník vyšel pořadatele na více než miliardu eur. Další finance bylo třeba investovat do zlepšení infrastruktury a na výstavbu sportovišť. Výši těchto investic však organizační výbor nezveřejnil.

Kde se bude v roce 2019 konat další ročník, zatím není jasné. Evropský olympijský výbor (EOV) sice již v květnu vybral Nizozemsko, které bylo jediným vážným kandidátem, země se ale nakonec rozhodla od pořadatelství ustoupit, protože není schopna sehnat potřebné finance. „Je to pro nás velké zklamání,“ uvedl prezident EOV Patrick Hickey. Podle něj je možné, že EOV znovu obnoví jednání s dalšími původními zájemci, kteří byli však ještě před konečnou volbou vyřazeni. „Jednání budou neveřejná,“ dodal Hickey.

Kontinentální hryKontinentální hry | E15

Negativem Evropských her jsou nejen vysoké náklady, ale také nepříliš atraktivní disciplíny. EOV se totiž nepodařilo domluvit se zástupci nejsilnějších olympijských sportů, jimiž jsou atletika a plavání. V Baku soutěžila družstva atletů až ze čtvrté výkonnostní úrovně, v bazénech dokonce závodili junioři.

Konkurenční projekt na obzoru

Dalším problémem Evropských her je, že v roce 2018 má startovat konkurenční projekt. Ten si neklade za cíl být evropskou olympiádou, jen chce v jednu dobu uskutečnit evropské šampionáty v několika sportech. Na spolupráci se domluvily jednotlivé sportovní asociace, včetně atletické a plavecké, nebudou chybět ani cyklisté ve všech disciplínách či veslaři. Stále se jedná o účasti golfu. Společné šampionáty by se měly konat každé dva roky.

Projekt má podporu Evropské vysílací unie (EBU), která již zakoupila vysílací práva pro úvodní ročník. Do skupiny EBU patří i Česká televize. Odhadovaná sledovanost akce je 850 milionů diváků. Celkem by mělo být odvysíláno 2700 hodin, zatímco z letošních Evropských her to bylo 1200 hodin. Akce se bude konat v Berlíně a v Glasgow na stávajících sportovištích, nová se stavět nebudou.